Βόλος 11/03/2017

Ενημερωτική Συγκέντρωση για το RDF της ΑΓΕΤ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας πραγματοποιεί Ενημερωτική Συγκέντρωση για το RDF της ΑΓΕΤ, την προσεχή Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 19.15 το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ (Δεληγιώργη και Πολυμέρη).

Στη συγκέντρωση αυτή επιστήμονες θα ενημερώσουν τους φορείς και τους πολίτες για την καύση του RDF και άλλων υλικών και τις επιπτώσεις που έχουν οι ουσίες αυτές στο περιβάλλον και την υγεία. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι:

Αντώνης Σωτηρίου, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, με θέμα:

«Διαδικασίες και δυνατότητες θερμικής επεξεργασίας υλικών. Προβλήματα».

Βαγγέλης Σπίθας, εκπρόσωπος ΠΑΝΔΟΙΚΟ, με θέμα:

«Καύση RDF και άλλων «εναλλακτικών καυσίμων» στην τσιμεντοβιομηχανία».

Γιώργος Ρήγας, παθολόγος-ογκολόγος, Νοσοκομείο Βόλου, με θέμα:

«Οι επιπτώσεις των επικίνδυνων αέριων ρύπων στην υγεία»

Όπως είναι γνωστό, με πρόσφατη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΑΓΕΤ, επιτράπηκε η καύση 200.000 τόνων διαφόρων ρυπογόνων υλικών από τα οποία οι 100.000 τόνοι είναι RDF. Μέχρι σήμερα η ΑΓΕΤ είχε το δικαίωμα να καίει μόνο 7.000 τόνους RDF πειραματικά. Το RDF είναι ότι απομένει από την πρόχειρη ανακύκλωση υλικών και περιέχει πλαστικό, χαρτί, υφάσματα και ξύλο. Η καύση του απελευθερώνει καρκινογόνες ουσίες, όπως είναι οι διοξίνες, τα φουράνια και ο πτητικός υδράργυρος. Αλλά και οι μεγάλες ποσότητες πετ κωκ που καίει η ΑΓΕΤ επίσης δημιουργούν προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία εκφράζει την αντίθεσή της στην καύση επικίνδυνων υλικών από την ΑΓΕΤ και οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία. Δεν πρέπει στο βωμό του κέρδους να θυσιάζεται η υγεία των πολιτών και προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα μια βιομηχανία, να επιβαρύνονται οι πολίτες και το κράτος από τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται.

Η ΠΠΜ καλεί τους φορείς και τους πολίτες να δώσουν το παρών τους στη συγκέντρωση της Τετάρτης, αφού η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσει ο πολίτης να προστατεύσει τον εαυτό του από κάθε πρόβλημα που αφορά στην υγεία του και την υγεία των παιδιών του.