ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

                    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216,  382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838

ppmvolos1977@gmail.com/ www.oikoen .gr

       Βόλος 08/06/2017                                                             περ.48p/17/1754π

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα όμορφο χωριό, στην άκρη της Εσσαλίας και καταμεσής της Ελλατίας που το λέγανε Μόλο. Όλη η Ελλατία είχε κατακτηθεί από τους Αμελαίους και μόνο αυτό το χωριό αντιστεκόταν. Μόνο που καταμεσής πάλι αυτού του χωριού οι Αμελαίοι είχαν ένα χώρο, που τον έλεγαν ΜΑΛΕΤ, που εκεί έπρεπε να καίγονται τα σκουπίδια, όχι μόνο του Μόλου, ούτε καν της Ελλατίας, αλλά θα έφερναν και από την πρωτεύουσα της Ελλατίας, την Κατήνα, αλλά και από όλη την ευρύτερη περιοχή, τη Γερώπη. Ο ΜΑΛΕΤ είχε κάποιες πανύψηλες εγκαταστάσεις με φουγάρα και έλεγε ότι εκεί, σε αυτές τις εγκαταστάσεις, θα καίει τα σκουπίδια.

Μόλις όμως οι κάτοικοι του Μόλου αντιλήφθηκαν τις προθέσεις των Αμελαίων ξεσηκώθηκαν και άρχισαν, αφού ενημερώθηκαν για τις συνέπειες της καύσης των σκουπιδιών, να αγωνίζονται με πορείες και συγκεντρώσεις, να αποτρέψουν το να καίει ο ΜΑΛΕΤ  τα σκουπίδια. Ξέρανε ότι τα σκουπίδια θα βγάζανε κάποιους παράξενους καπνούς και θα τους δηλητηρίαζαν. Ιδιαίτερα τα παιδιά τους. Κάποια από τα παιδιά τους λέγονταν Στελίξ, Μαρκίξ, Γιαννίξ, Κωστίξ και Αγγελίξ. Αυτοί που πληρώνονταν για να καίνε τα σκουπίδια στο ΜΑΛΕΤ κατηγόρησαν, κυρίως τα παιδιά αυτά, ότι το έκαναν επίτηδες και ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο. Στους ίδιους άρεσαν αυτοί οι καπνοί και δεν τους φοβόταν. Ο αρχηγός των Αμελαίων, είπε ότι δεν φταίει αυτός για τα σκουπίδια αλλά οι κάτοικοι του Μόλου και της Ελλατίας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο άρχοντας του ΜΑΛΕΤ μετά από μακρά σιωπή μίλησε!

Είπε ότι αν δεν κάψει σκουπίδια, αυτά θα πνίξουν το Μόλο και την Ελλατία. Ότι αν σταματήσει να καίει ο ΜΑΛΕΤ σκουπίδια θα μείνουν αυτοί που θα τα καίνε χωρίς σιστέρσια. Ότι αυτοί οι παράξενοι καπνοί δεν είναι επικίνδυνοι, είναι σκέτο άρωμα και ότι στους κατοίκους του Μόλου με την ευαίσθητη μύτη δεν βρωμάνε αυτοί οι καπνοί, αλλά άλλοι καπνοί από σκουπίδια που καίγονται παράνομα και όχι τα δικά του, που είναι νόμιμα. Μάλιστα επικαλέστηκε και μαρτυρίες ειδικών από τη Γερώπη που τους έστειλε τη στάχτη και είπαν ότι είναι μια χαρά. Αν στους κατοίκους του Μόλου δεν αρέσει αυτό που γίνεται να φύγουν αυτοί και όχι ο ΜΑΛΕΤ. Εξάλλου και στη Γερώπη καίνε σκουπίδια και δεν έχουν πρόβλημα. Παρόλα αυτά οι ιθαγενείς του Μόλου δεν πείστηκαν. Και δεν μπορούμε να τελειώσουμε το παραμύθι λέγοντας: «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»…

Για τη συγγραφή

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Γιάννης Γερόπουλος                                               Κώστας Βολιώτης