ΕΦΣΥΝ 07/03/2014

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Πρόστιμο 8.000 ευρώ στον εθελοντισμό

Η Εφορία Μυτιλήνης ανακάλυψε «σκάνδαλο» σε ΜΚΟ που ασχολείται με την αιμοδοσία επειδή δεν είχε φτιάξει συγκεντρωτικές καταστάσεις!.

     

Η Εφορία Μυτιλήνης ανακάλυψε «σκάνδαλο» σε ΜΚΟ που ασχολείται με την αιμοδοσία επειδή δεν είχε φτιάξει συγκεντρωτικές καταστάσεις!

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

Τα σαΐνια της Εφορίας Μυτιλήνης ξαναχτύπησαν. Αυτή τη φορά ανακάλυψαν σκάνδαλο χιλιάδων ευρώ σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ο λόγος για τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης, στον οποίο ο αρμόδιος υπάλληλος βεβαίωσε πρόστιμο 8.000 ευρώ επειδή βρήκε όλα τα τιμολόγια και τις αποδείξεις, αλλά όχι τις απαιτούμενες συγκεντρωτικές καταστάσεις. Κι αυτό γιατί ποτέ κανείς από το 1996 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος δεν είχε ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο ότι πρέπει να έχει αυτές τις καταστάσεις.

«Μας ξεψαχνίζουν λες και είμαστε από τις ΜΚΟ που έκλεψαν λεφτά. Εμείς ούτε νάρκες πήγαμε να ψάξουμε στη Βοσνία ούτε να ανοίξουμε καφενεία γυναικών στην Αλβανία!» ανέφερε η πρόεδρος των Αιμοδοτών, Μαρία Ζερβού, κατά την τελετή βράβευσης του Συλλόγου από τη διοίκηση του Εμπορικού Επιμελητηρίου, για την κοινωνική του προσφορά, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχει χαθεί ποτέ λόγω έλλειψης αίματος ανθρώπινη ζωή στη Λέσβο.

Καθώς ο Σύλλογος ήθελε να ενισχύσει την αιμοδοσία, εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα το 2009 από το οποίο έλαβε 25.000 ευρώ. Από αυτά, τα μισά δόθηκαν για τη μισθοδοσία του εργαζομένου και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για λειτουργικά έξοδα. «Πήραμε έναν προτζέκτορα και ένα φωτοτυπικό, ώστε να μπορούμε να κάνουμε προβολές και να ενημερώνουμε τα χωριά για την αιμοδοσία. Φτιάξαμε ιστοσελίδα και ένα σωρό πράγματα, για τα οποία υπάρχουν όλες οι αποδείξεις», τόνισε η κ. Ζερβού.

Χωρίς να δέχεται το «ελαφρυντικό» ότι υπάρχουν όλες οι σχετικές αποδείξεις αλλά και το ότι ουδείς είχε ενημερώσει το Δ.Σ. για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, ο εφοριακός επέβαλε πρόστιμο. Και δεν έφτασε μόνο ώς εκεί. «Μας ζήτησε αποδείξεις για τους λογαριασμούς του τηλεφώνου, του είπαμε ότι σε συνεννόηση με το νοσοκομείο χρεώνεται στο δεύτερο», περιγράφει η πρόεδρος, οπότε ο εφοριακός τής απάντησε το αμίμητο: «Εσείς ρίξατε έξω το ΕΣΥ!».

Προκειμένου να μην αφήσουν χρέη στα νέα παιδιά του Συλλόγου και τα τρέχουν στα δικαστήρια, γνωρίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι αργή και πολυέξοδη, οι αιμοδότες αποφάσισαν τελικά, μετά τον συνήθη διακανονισμό, να αποπληρώσουν… το χρέος στην Εφορία, καταβάλλοντας 2.800 ευρώ.