ΕΦΣΥΝ 07/02/2014
Ατμοσφαιρική ρύπανση 208 μέρες τον χρόνο!
Πρωταθλήτρια πόλη σε όλη την Ευρώπη η Θεσσαλονίκη στη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Πρωταθλήτρια πόλη σε όλη την Ευρώπη η Θεσσαλονίκη στη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Η πιο ρυπασμένη πόλη της Ευρώπης είναι πια ακόμη πιο ρυπασμένη και με τη βούλα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο λόγος για τη Θεσσαλονίκη, που από το 2005 κρατά σταθερά αυτή την αρνητική πρωτιά, καθώς οι συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο -που έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση- 208 μέρες τον χρόνο.
Κι ενώ υποτίθεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια, οι δήμοι και άλλοι συναρμόδιοι φορείς εκπονούν κάθε τόσο μελέτες επί μελετών (σ.σ.: όχι χωρίς οικονομικό κόστος) και παρεμβάσεις επί παρεμβάσεων για τον περιορισμό του φαινομένου, όλα όσα κάνουν ακυρώνονται από τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών.
Αύξηση 20% στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και 30% εκτός κέντρου κατέγραψαν τα επίπεδα των μικροσωματιδίων ΡΜ 2.5 τις χειμερινές περιόδους, την τριετία 2010-2012, σε σχέση με την περίοδο 2007-2009, με βάση τις μετρήσεις των σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εκτεταμένη πλέον καύση ξύλου και πέλετ για οικιακή θέρμανση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε ημερίδα η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνη Σαμαρά.
Κυριακές, η μεγαλύτερη αύξηση
Βάσει των ίδιων μετρήσεων, η μεγαλύτερη αύξηση μικροσωματιδίων παρατηρείται τις Κυριακές και τις βραδινές ώρες. Η αύξηση οφείλεται στην καύση ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες, αφού οι εκπομπές από την οδική κυκλοφορία -κύρια πηγή εκπομπής σωματιδίων μέχρι πρότινος- μειώθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης περίπου 10-30% λόγω μείωσης της κυκλοφορίας.
Από τη σύγκριση των συγκεντρώσεων των χημικών συστατικών των ΡΜ 2.5, κατά τις χειμερινές περιόδους του 2012 και 2013 προέκυψε ότι οι δείκτες καύσης πετρελαίου (νικέλιο και βανάδιο) ήταν μειωμένοι 20-30% το 2013 σε σύγκριση με το 2012 λόγω μειωμένης χρήσης πετρελαίου θέρμανσης. Αντίθετα, οι δείκτες καύσης βιομάζας (λεβογλυκοζάνη, κάλιο) ήταν δύο έως πέντε φορές υψηλότεροι το 2013.
Τα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση βιομάζας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο, ενώ όταν υπάρχουν οξεία επεισόδια ρύπανσης αυξάνονται και οι επισκέψεις στα νοσοκομεία ατόμων που αντιμετωπίζουν συνήθως αναπνευστικά και πνευμονολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων.
Την ημερίδα διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων όλων των σχολείων των Πεύκων, η Ενωση Συλλόγων Γονέων Πεύκων και το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ.