ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

                    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216,  382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838

ppmvolos1977@gmail.com/ www.oikoen .gr

       Βόλος 19/11/2016                                                                περ.47p/16/1675π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΟΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ

Ποιοί φουκαράδες εργάστηκαν στην  κατεδάφιση του παραπήγματος από αμίαντο στην πόλη μας, υπονομεύοντας την υγεία τους για το μέλλον. Η ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής Βόλου είναι μεγάλη. Έχουμε ξαναπεί ότι οι άνθρωποι έχουν σχέση με το περιβάλλον όσο «ο φάντης με το ρετσινόλαδο»! Δεν ξέρουν, δε ρωτάνε; Χωρίς να απευθυνθούν σε ειδικό συνεργείο ανέθεσαν την κατεδάφιση σε ένα εργολάβο που το κατεδάφισε με εγκληματικό τρόπο. Την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δεν την ενδιαφέρει αν η ανάθεση έγινε σε «κολλητούς», αλλά το σκέλος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της υγείας των εργαζόμενων.

Ο αμίαντος αποτελεί ορυκτό πυριτικό άλας του ασβεστίου και του μαγνησίου, ινώδους μονοκρυσταλλικής ή πολυκρυσταλλικής δομής. Είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους ρύπους, διότι σε αρκετές περιπτώσεις και κυρίως κατά την επεξεργασία του, απελευθερώνονται ίνες του οι οποίες αιωρούνται στον αέρα. Οι ίνες αυτές, εισπνεόμενες, κατακάθονται στους πνεύμονες και προκαλούν το μεσοθηλίωμα, ένα είδος καρκίνου της θωρακικής κοιλότητας, καθώς επίσης και αμιάντωση, μια ασθένεια που καθιστά αδύνατη την αναπνοή και οδηγεί στο θάνατο. Γι’ αυτό, οι εργασίες επισκευής θα πρέπει να γίνουν από ειδικό συνεργείο. Οι εργαζόμενοι που εκτίθενται με οποιοδήποτε τρόπο στο βλαβερό ορυκτό, θα πρέπει να αλλάζουν ένδυση στο χώρο εργασίας και να καθαρίζονται με νερό και σαπούνι, ώστε να αποφεύγουν τη μεταφορά ινών αμιάντου στο σπίτι τους. Έγιναν αυτά στην παραπάνω περίπτωση; Φυσικά όχι. Και οι ευθύνες είναι τεράστιες.

Πριν μερικά χρόνια επιχειρήθηκε το ίδιο από εργολάβο στην περιοχή του Τελωνίου. Ευτυχώς η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας το αντιλήφθηκε έγκαιρα και ειδοποίησε το Λιμεναρχείο, το οποίο επενέβη και απαγόρεψε τις εργασίες. Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία γιατί «τους έκοβε το ψωμάκι». Όταν όμως ήρθε το ειδικό συνεργείο με στολές αστροναυτών και κατάλαβαν το πρόβλημα, μας ευχαρίστησαν που τους γλιτώσαμε από τον κίνδυνο. Δυστυχώς αυτό δεν μπορούν να το πουν οι εργαζόμενοι που κατεδάφισαν το παράπηγμα με την εγκληματική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Γιάννης Γερόπουλος                                                           Κώστας Βολιώτης