Βόλος 18/10/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΠΜ απαιτεί, άμεσα, μετρήσεις για διοξίνες στο Βόλο και παύση της καύσης σκουπιδιών
Τρομακτικά τα νέα από την ευνομούμενη Ελβετία!
Τυχαία λήψη δειγμάτων εδάφους και προϊόντων στην περιοχής της Λωζάνης κατέδειξε εκτεταμένη μόλυνση από διοξίνες που προήλθαν από το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων της πόλης! Το σύγχρονο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 2005. Οι διοξίνες όμως είναι καρκινογόνες χημικές ενώσεις που δεν καταστρέφονται και δρουν βιοσυσσωρευτικά, περνώντας ακόμα και στα βρέφη από το μητρικό γάλα!Στις τσιμεντοβιομηχανίες, όπως η ΑΓΕΤ-LafargeHolcim στο Βόλο, που λειτουργεί και αυτή μέσα στον αστικό ιστό, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς οι διοξίνες δεν καταστρέφονται λόγω του ότι τα απαέριατης βιομηχανίας αυτής δεν ψύχονται όσο θα έπρεπε αφού είναι απαραίτητα στη διαδικασία δημιουργίας του τσιμέντου.
«Συνειδητοποιούμε ότι το πρόβλημα στη Λωζάνη είναι πολύ μεγάλο, αλλά φυσικά εγείρεται ζήτημα και για όλες τις άλλες πόλεις όπου λειτουργούν εργοστάσια καύσης απορριμμάτων», τονίζει η Νατάσα Λιτζιστόρφ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Λωζάνης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Euronews.
4 ΧΡΟΝΙΑ ΖΗΤΑΕΙ Η ΠΠΜ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ) ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΕΤ, ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!!! Εννοείται ότι ζητάμε ως Περιβαλλοντική Οργάνωση να είμαστε ΕΚΕΙ στις μετρήσεις και να πάρουμε και τα ΔΙΚΑ μας δείγματα, γιατί έχουμε κακή πείρα για πώς «μαγειρεύονται» τα αποτελέσματα!
Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση μέχρι σήμερα! Μας ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ! Ο Δημόκριτος ήρθε μάλιστα κατόπιν ραντεβού(!) με την εταιρία, ενώ κατά τα λεγόμενα της Αντιπεριφερειάρχου κ. Κολυνδρίνη ζήτησε υπέρογκο ποσό για να μετρήσει στο έδαφος, κάτι που διέψευσε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου σε πρόσφατο συνέδριο για την αέρια ρύπανση στο Βόλο!
Το 2007, όταν είχαν βρεθεί διοξίνες στην περιοχή της Χαλυβουργίας Βόλου, η βιομηχανία σταμάτησε να λειτουργεί, για ένα διάστημα, και σφαγιάσθηκαν όλα τα κοπάδια που έβοσκαν στην ευρύτερη περιοχή. Από τότε δεν ξαναέγινε καμία έρευνα στην εν λόγω περιοχή και το πρόβλημα καταλάγιασε. Η ύπαρξη διοξινών στη Χαλυβουργία συνέβη καθώς τα μέταλλα που υπόκεινται στη διαδικασία της πυρόλυσης είχαν, κάποια από αυτά, πλαστικές βαφές επάνω τους. Φανταστείτε τί γίνεται όταν καίγεται 95% πλαστικό,όπως φάνηκε από μετρήσεις του2018, όταν πολίτες σταμάτησαν φορτηγό της ΑΓΕΤ και με εντολή Εισαγγελέα, ελήφθησαν δείγματα του μεταφερόμενου προς καύση υλικού!! Επίσης ρωτάμε αν μεγάλη γαλακτοκομική μονάδα του Βόλου,έχει κάνει σχετικές μετρήσεις των προϊόντων της και ποια είναι τα αποτελέσματα;
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΗ-ΜΕ-ΡΑ ΜΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ!!!