ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άλλη μία αναβολή έλαβε η εκδίκαση της μήνυσης της ΑΓΕΤ (Lafarge) εναντίον τριών συμπολιτών μας γιατί «διατάραξαν την οικιακή της ειρήνη» «εισβάλλοντας» στο εργοστάσιό της, στα τσιμέντα Αγριάς, όταν είχε έρθει να ξεφορτώσει ύποπτο φορτίο για καύση στις εγκαταστάσεις της, το πλοίο FIONA. Και ποιος το λέει αυτό; Μια βιομηχανία που διαταράσσει καθημερινά την οικιακή ειρήνη των πολιτών της πόλης του Βόλου που δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρά τους από τη βρώμα του πλαστικού. Το πρόβλημα της ΑΓΕΤ δεν είναι η «διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης» αλλά ονομάζεται SLAPP, δηλαδή δίκη ταλαιπωρίας προς τους πολίτες για να σωπάσουν. Να πάψουν να αγωνίζονται. Με άλλα λόγια «να βγάλουν τον σκασμό».
Άραγε οι συμπολίτες μας μπήκαν στο εργοστάσιο γιατί δεν είχαν άλλη δουλειά να κάνουν; Μήπως για να κλέψουν κάτι; Μήπως για να καταστρέψουν κάτι από τις εγκαταστάσεις της; Όχι. Η βιομηχανία αυτή καθημερινά και αποδεδειγμένα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής της πόλης του Βόλου και παρανομεί με την ανοχή των αρχών. Και ποιες είναι οι συνέπειες για την ΑΓΕΤ; Απολύτως καμία. Για τις αρχές του τόπου μας η βιομηχανία αυτή λειτουργεί άψογα. Ο Δήμαρχος Βόλου μας λέει ότι: «Η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ότι γουστάρει» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επί πέντε χρόνια τώρα, δεν μετράει τους ρύπους που είναι υποχρεωμένη να μετράει από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Υπήρξαν κάποιες συνέπειες για τους επικεφαλής της Περιφέρειας; Φυσικά όχι. Έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει υποσχεθεί; Επί πέντε χρόνια τώρα όχι. Έχει κάνει μετρήσεις επί του εδάφους για διοξίνες φουράνια και βαρέα μέταλλα πέριξ του εργοστασίου, όπως έχει δεσμευτεί; Φυσικά όχι. Γιατί; Γιατί στη Λωζάνη, που δεν έκαιγαν σκουπίδια σε τσιμεντοβιομηχανία, αλλά σε ειδικούς κλιβάνους, που υποτίθεται ότι δεν διαχέουν ρύπανση στο περιβάλλον, μετά δέκα πέντε χρόνια, μετρήθηκαν στο έδαφος, των δημόσιων χώρων, επίπεδα διοξινών 4 φορές πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια! Απαγορεύτηκε στα παιδιά να παίζουν στις παιδικές χαρές. Απαγορεύτηκε η καλλιέργεια λαχανικών κλπ.
Αυτά και άλλα πολλά θα ειπωθούν στο δικαστήριο οψέποτε γίνει (17 Μαρτίου 2023;). Γιατί αυτή η δίκη θα γυρίσει μπούμερανγκ για την ΑΓΕΤ. Κατηγορούμενοι δεν θα είναι οι 3 συμπολίτες μας αλλά η ίδια η ρυπογόνος βιομηχανία και μάλιστα όταν σήμερα, για μια ακόμα φορά, ανακοινώθηκε ότι η Ευρώπη μετράει 238.000 θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση και η Ελλάδα 11.000 για το έτος 2020,.