Βόλος 06/05/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) καταγγέλλει ότι ο Βόλος πίνει ίσως το χειρότερο και ακριβότερο νερό στην Ελλάδα. Εννέα σχεδόν χρόνια Δημοτικής Αρχής του κ. Μπέου και, όπως και για πολλά άλλα ζητήματα της πόλης, η στασιμότητα και η χειροτέρευση είναι ένα γεγονός. Εννέα χρόνια χαμένα για την πόλη του Βόλου, όχι όμως για τον κ. Μπέο και τους παρατρεχάμενούς του. Έχουμε επανειλημμένα ρωτήσει ποια σφάλματα έγιναν και έχουν «ανατινάξει» το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Βόλου και καμία απάντηση δεν έχουμε πάρει. Οι βλάβες του δικτύου είναι καθημερινές και οι σχετικές ανακοινώσεις θυμίζουν δελτία καιρού. Αυτό συνεπάγεται την εκτόξευση του κόστους λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ στα ύψη και σε συνδυασμό με το πάρτι που κάνει η ΕΡΓΗΛ στα ταμεία της, η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή. Η συνταγή είναι γνωστή. Φουσκώνουμε τους λογαριασμούς με διάφορα τερτίπια και οι «βλάκες» καταναλωτές πληρώνουν τα «κερατιάτικα» ή τους κόβουμε το νερό.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα για την πολύπαθη κοινωφελή επιχείρηση. Η διοίκηση Μπέου, αφού απέτυχε να τη διασπάσει σε επιμέρους τμήματα (ύδρευση-αποχέτευση), αποφάσισε να εκχωρήσει τη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης σε ιδιωτική εταιρεία. Μάλιστα! Μετά τη συστηματική απαξίωση της λειτουργικής της ικανότητας, μετά την μονιμοποίηση των καθημερινών διακοπών υδροδότησης, σε όλα τα τμήματα του Δήμου, αποφασίστηκε αυτό. Δηλαδή «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι».

Αυτή όμως η απόφαση ουσιαστικά μετατρέπει τον ανταποδοτικό  χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ σε κερδοσκοπικό, αφού πλέον μεγάλο μέρος της οικονομικής συμφωνίας θα αφορά σε κέρδη των εργολάβων. Επιπρόσθετα, μεγάλο μέρος του εργατικού της δυναμικού θα συρρικνωθεί υπέρ των εργαζομένων σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αμείβονται με υποδεέστερες αμοιβές, ενώ το κόστος για τους δημότες θα εκτιναχθεί σε νέα ύψη.

Η ΠΠΜ καταγγέλλει την εξέλιξη αυτή και απαιτεί την ποιοτική αναβάθμιση της ΔΕΥΑΜΒ και την διατήρηση του κοινωφελούς και ανταποδοτικού χαρακτήρα της.