Βόλος 19/11/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία, εξαιτίας του κορωνοϊού, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την υγεία των πολιτών και κοστίζει ζωές. Ο Βόλος όμως πληρώνει κάθε χρόνο και άλλο, αντίστοιχο κόστος, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Υπάρχουν πλέον αδιαμφισβήτητες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν τα υψηλά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου και τη σύνδεσή τους με τις εισαγωγές παιδιών και πολιτών με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο. Δείχνουν επίσης ότι η πόλη του Βόλου έχει αυξημένα κρούσματα σε εγκεφαλικά και καρκίνους, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι πολίτες του Βόλου απαιτούν λύση. Το έχουν δείξει με πρωτοφανείς κινητοποιήσεις εδώ και αρκετά χρόνια. Το κακό κορυφώθηκε όταν ο πρώην αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλος έδωσε την άδεια στην ΑΓΕΤ να μεταφέρει, δια θαλάσσης, σκουπίδια από το εξωτερικό, χωρίς να εξηγήσει γιατί πρέπει να κάνουν όλο αυτό το ταξίδι και δεν καίγονται στον τόπο που παράγονται. Γιατί πρέπει ο Βόλος να γίνει ο αποτεφρωτήρας της Ευρώπης, με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών; Σήμερα ο κ. Φάμελλος δεν είναι Υπουργός και απλώς παριστάνει τον ευαίσθητο οικολογικά, χωρίς βέβαια να πείθει κανένα.
Σήμερα την ευθύνη, για το τί συμβαίνει στην πόλη του Βόλου, έχουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκης, ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Κολυνδρίνη και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχ. Μπέος. Και πώς αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί το πρόβλημα; Ούτε καν αδράνεια δεν δείχνει η στάση τους. Φορτώνουν,  περισσότερο μάλιστα σήμερα, την πόλη του Βόλου με επιπλέον ρύπανση. Λες και δεν γνωρίζουν. Λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Ενώ έχει τεθεί σε καραντίνα και σωστά, όλη η χώρα για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, τίποτα δεν γίνεται για την υγεία και τους θανάτους των πολιτών του Βόλου από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ΑΓΕΤ συνεχίζει να καίει σκουπίδια, η μυρωδιά του πλαστικού «αρωματίζει» την πόλη, σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανακοινώνεται ότι θα εγκατασταθούν, χωρίς αυτό να γίνεται. Ο μοναδικός σταθμός της Περιφέρειας,παρανόμως, δεν μετράει τους ρύπους που επιβάλλεται από τη νομοθεσία να μετρώνται. Παρά τις υποσχέσεις, μετρήσεις εδάφους γύρω από τις βιομηχανίες και κυρίως την ΑΓΕΤ, για καρκινογόνες, ουσίες όπως οι διοξίνες, τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα δεν γίνονται. Όλα αυτά συνιστούν μια δολοφονική πολιτική για τους πολίτες του Βόλου. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η απόφαση του Δήμου Βόλου να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRF, από τα σκουπίδια της πόλης, το οποίο θα δίνεται στην ΑΓΕΤ για να επιστρέφει στην πόλη ως καρκίνος! Με τις ευλογίες της Περιφέρειας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τί να περιμένει η πόλη από τέτοιους πολιτικούς, που αποδεδειγμένα αδιαφορούν για την υγεία των πολιτών; Απολύτως τίποτα!
Είναι βέβαιο ότι ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν γίνεται. Οι πολίτες του Βόλου έχουν καθήκον και υποχρέωση προς τον εαυτό τους και τα παιδιά τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να καταφέρουμε, όλοι μαζί,  να αποτρέψουμε όλες αυτές τις πολιτικές που επιβουλεύονται την υγεία μας.