Οικολόγοι Πράσινοι: κόντρες στο πανελλαδικό συμβούλιο για τον πολιτικό προσανατολισμό

Του Τάσου Τσακίρογλου

Σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό, τις συμμαχίες και το εσωκομματικό καθεστώς βρίσκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, τρεις μήνες πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Το κλίμα στο πανελλαδικό συμβούλιο του Σαββάτου ήταν τεταμένο, με το όργανο να προσπαθεί να βρει διέξοδο από την κρίση που σοβεί μετά την εκλογή του Βαγγέλη Πισσία στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου και τις κινήσεις αμφισβήτησής του, κυρίως από τον νυν ευρωβουλευτή και δεύτερο στο εσωτερικό δημοψήφισμα, Νίκο Χρυσόγελο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε (φωτογραφικό) κείμενο που κατέθεσε ο τελευταίος και το οποίο τελικώς απορρίφθηκε, ζητούσε τη δέσμευση των υποψηφίων για την αποφασιστική αντιμετώπιση «κάθε είδους αντιδημοκρατικού μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό των Ο.Π. που με πλασματικά μέλη, αδιαφανείς διαδικασίες […] ασχολείται με την εξυπηρέτηση ιδιοτελών, προσωπικών συμφερόντων». Επίσης ζητούσε να δεσμευτούν υπέρ «της μη βίας και της αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής», αλλά και ότι θα σέβονται τις αποφάσεις των οργάνων «και κατά την εκστρατεία δεν θα εκφράζουν προσωπικές απόψεις που αποκλίνουν από τη στρατηγική μας».

Ο ίδιος είναι αποστασιοποιημένος το τελευταίο διάστημα και απουσίαζε από το πανελλαδικό συμβούλιο.

Παρασκηνιακή φιλολογία

Παράλληλα, σ’ εξέλιξη βρίσκεται και μια παρασκηνιακή φιλολογία ότι ο Β. Πισσίας έχει ορισμένες «σκληρές» πολιτικές θέσεις που δεν ήταν γνωστές σε πολλά μέλη και οι οποίες προσεγγίζουν θέσεις της άκρας Αριστεράς, ενώ γίνεται λόγος και για «διεθνή ατζέντα που δεν εκφράζει τις «πράσινες» θέσεις» (Παλαιστίνη, Ιράν κ.λπ.).

Πάντως η πλειοψηφία του κόμματος δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις προσεγγίσεις αυτές, αφού τελικά, και ενώ μια συμβιβαστική πρόταση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επίσης απορρίφθηκε, ψηφίστηκε τρίτο κείμενο που ουσιαστικά υιοθετεί τις θέσεις του «Κοινού Μανιφέστου» του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για τις ευρωεκλογές και είναι αποδεκτό από τα περισσότερα μέλη. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Πισσίας δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι το εσωκομματικό δημοψήφισμα ήταν καθαρό και δεν αμφισβητείται από κανέναν. «Ο κύβος ερρίφθη. Πάμε να συναντήσουμε την κοινωνία με νέα δυναμική και σωστό προσανατολισμό, ενάντια στην εσωστρέφεια που κούρασε τα μέλη και τους φίλους».

Οσο για τα περί «κρυφής ατζέντας», σημειώνει ότι οι θέσεις του είναι δημόσια καταγεγραμμένες εδώ και χρόνια, ότι υπάρχουν στο προσωπικό του μπλογκ διαχρονικά, ενώ υπενθυμίζει ότι της εκλογής του προηγήθηκαν τρία ντιμπέιτ των υποψηφίων, όπου έδωσε όλες τις απαντήσεις». Από την πλευρά του, ο Μ. Τρεμόπουλος μέσω της «Εφ.Συν.» εκφράζει την απογοήτευσή του για το ότι δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών να γεφυρωθεί το χάσμα, διαπιστώνοντας ότι «για κάποιους η αντιπαράθεση έχει, εκτός από πολιτικά, και προσωπικά κίνητρα».