Βόλος 18/10/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αύριο Πέμπτη δικάζονται τρεις συμπολίτες μας (Γ. Λέτσιος, Στ. Λημνιός και Φαίη Τζανετουλάκου), μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ, γιατί μπήκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για να αναρτήσουν πανό σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφού ένα ύποπτο πλοίο, το FIONA, ξεφόρτωνε σκουπίδια, τον Ιούλιο του 2019. Οι δικαστικές διώξεις συμπολιτών μας είναι συνεχείς είτε από την Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, είτε από τη Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου, είτε από την ΑΓΕΤ-Lafarge, μια εταιρεία που δεν σέβεται το περιβάλλον και την πόλη που τη φιλοξενεί, ενώ σε διεθνές επίπεδο έχει καταδίκες ακόμα και για οικονομικές συναλλαγές με τον ISIS. Να είναι σίγουρη η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge, ότι, στη δίκη αυτή, δεν θα δικαστούν στην πραγματικότητα οι ενεργοί πολίτες αλλά οι δικές της πολιτικές, οι συμπεριφορές και η αδιαφορία της για το περιβάλλον της πόλης του Βόλου και την υγεία των κατοίκων, οι οποίοι ταλαιπωρούνται ή πεθαίνουν από αρρώστιες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πριν μερικές μέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε δύο Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) με τις οποίες αυξήθηκαν οι ποσότητες ολικού οργανικού άνθρακα (TOC) από 10 σε 40 mg/Nm3 και επιτράπηκε η μεταφορά δια θαλάσσης σκουπιδιών για καύση στην ΑΓΕΤ με επιδότηση. Ποιο ήταν το «έγκλημα» των συμπολιτών μας; Το ότι θέλησαν να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των πολιτών του Βόλου και των παιδιών τους. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας ουσιαστικά δικαίωσε των αγώνα τους.

Καλούμε τους πολίτες, που μαζί αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και για την υγεία όλων μας, να έρθουν, αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί, στα δικαστήρια για να παρακολουθήσουμε τη δίκη και να συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας.