Βόλος 01/02/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας περιμένει σήμερα Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 τις απαντήσεις των φορέων του Βόλου και της Μαγνησίας σχετικά με την προσφυγή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει η πόλη του Βόλου. Συγκεκριμένα προγραμματίζεται να γίνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας είχε το 2008 κάνει σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έτυχε απαντήσεως η οποία περιείχε θετικά στοιχεία. Από τότε μέχρι τώρα η νομοθεσία της ΕΕ έχει αυστηροποιηθεί και η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Εξάλλου πολλά νεότερα στοιχεία έχουν προκύψει, σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου, όπως επιδημιολογικές μελέτες και μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει, με τη συμβολή των κυρίων Γουργουλιάνη και Σαχαρίδη βοηθήσει στην ανάδειξη του προβλήματος. Επίσης στοιχεία και άλλων φορέων έχουν κάνει να φανεί το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις.
Ας σημειωθεί ότι η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης είναι βέβαιο ότι θα δρομολογήσει λύσεις προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα τις συνέπειες.
Εξάλλου στις 31 Μαρτίου 2021 εξετάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων κατά της Απόφασης του τέως Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλου με την οποία δόθηκε άδεια στη ΑΓΕΤ να φέρνει από το εξωτερικό και να καίει στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας του Βόλου, τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας πιστεύει ότι η από κοινού ενέργειες φορέων της περιοχής μας θα δρομολογήσει λύσεις στο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου και ελπίζει ότι οι περισσότεροι φορείς της περιοχής μας θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την προστασία της υγείας των πολιτών. Οι καιροί ου μενετοί!