Ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Φάμελλο

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ Περιβάλλοντος(!!!) και Ενέργειας.

Όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, χαρήκαμε γιατί νομίσαμε ότι με τις γνώσεις και την ευαισθησία που είχατε επιδείξει μέχρι τότε, θα ήσασταν ένας Υπουργός που θα ξεχώριζε και θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα περιβάλλοντος που απασχολούν τη χώρα μας. Μια χώρα η οποία έχει ένα πλούσιο και αρκετά παρθένο ακόμα φυσικό περιβάλλον. Έχετε σπουδάσει χημικός μηχανικός και επομένως θα μπορούσατε να προσεγγίσετε πολύ καλά τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Δυστυχώς μας έχετε απογοητεύσει. Φαίνεται πως οι γνώσεις από μόνες τους δεν επαρκούν για την εφαρμογή πολιτικών υπέρ του περιβάλλοντος.

Το χειρότερο βέβαια είναι να νοιώθουν οι πολίτες ότι τους «δουλεύετε» και δεν τους λέτε την αλήθεια. Θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι πολίτες και πολλοί φορείς του Βόλου, έχοντας διαπιστώσει ότι και με τη δική σας συμβολή, η ΑΓΕΤ δικαιούται να καίει πάνω από τα κεφάλια τους 150.000 τόνους πετ κοκ και 200.000 τόνους σκουπίδια, έχουν κινητοποιηθεί για να το αποτρέψουν. Η δική σας μάλιστα συμβολή ήταν καθοριστική αφού επιτρέψατε, πράγμα που δεν ίσχυε νωρίτερα, τη θαλάσσια μεταφορά αυτών των υλικών. Έχετε διατυπώσει την άποψη, αν και χημικός μηχανικός, ότι το πετ κοκ είναι πιο επικίνδυνο από το RDF. Πέρα από το ανυπόστατο του πράγματος, είναι σαν να λέτε στους πολίτες αν θέλουν να εκτελεστούν με πιστόλι ή μαχαίρι! Δεν λέτε την αλήθεια όταν υποστηρίζετε ότι ακολουθείτε Ευρωπαϊκές οδηγίες, οδηγώντας τα σκουπίδια να καούν σε τσιμεντάδικα. Ακόμα και η φιλοεργοδοτική Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βάζει τα κέρδη πάνω από την υγεία των πολιτών. Γνωρίζετε πολύ καλά, ως χημικός μηχανικός, ότι η τεχνολογία των εργοστασίων παραγωγής τσιμέντων δεν επιτρέπει να καίγονται σκουπίδια, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα ταχείας ψύξης των απαερίων, ώστε να μην επανασχηματίζονται οι διοξίνες και άλλες καρκινογόνες ουσίες. Εφεύρατε την παράνομη άποψη ότι οι καύσεις γίνονται πειραματικά! Εναντίον τίνος πειραματίζεστε και με πιο νόμιμο δικαίωμα; Εναντίον των πολιτών και εις βάρος της υγείας τους; Πριν λίγες μέρες πολίτες του Βόλου ακινητοποίησαν φορτηγό που μετέφερε, υποτίθεται νόμιμα, υλικό προς καύση από την ΑΓΕΤ. Το δείγμα που πήραν απέδειξε ότι είναι σκέτο πλαστικό! Δώσατε άδεια για κάτι τέτοιο; Αν ναι με πιο δικαίωμα, και αν όχι ποιές κυρώσεις επιβάλατε ή θα επιβάλετε; Μήπως ετοιμάζεστε μάλιστα να βραβεύσετε την ΑΓΕΤ για τις επιδόσεις της;

Πριν λίγες μέρες πάλι, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αποφάσισε να ανακαλέσει τη θετική γνωμοδότηση που είχε δώσει αβασάνιστα το 2013 για καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Και τί είπατε εσείς; Ότι «δεν παράγει νομικές πράξεις»! Προφανώς. Τις νομικές πράξεις θα τις αναλάβετε εσείς, γιατί εσείς δώσατε την άδεια να καίει σκουπίδια η ΑΓΕΤ. Αν δεν το κάνετε σημαίνει ότι αγνοείτε την τοπική κοινωνία, η οποία δεν θέλει να κρέμεται ο καρκίνος πάνω από τα κεφάλια της, ακόμα και αν αυτό, κατά την άποψή σας, δεν είναι βέβαιο. Γιατί υπάρχει η αρχή της πρόληψης και δεν μπορείτε να την αγνοήσετε. Η νομική επιστήμη και το γνωρίζετε καλά, προβλέπει ότι αυτός που χορηγεί την άδεια, αυτός μπορεί να την ανακαλέσει. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές και «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Έχετε στα συρτάρια σας καθηλωμένο το νόμο (όχι νομοσχέδιο) για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν τον εφαρμόζετε, με κίνδυνο σύντομα να αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τολμάτε να μιλάτε για κυκλική οικονομία; Ποιά ανακύκλωση γίνεται σήμερα στην Ελλάδα για να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τα υπολείμματα. Δεν έχετε νομίζετε καμία ευθύνη για αυτό;

Τέλος κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ (παραλείπουμε τα υπόλοιπα για ευνόητους λόγους), οι πολίτες του Βόλου δεν είναι λωτοφάγοι. Γνωρίζουν και μπορούν να κρίνουν αυτά που λέτε και κάνετε. Εσείς όμως γράφετε μαύρες σελίδες στην προσωπική σας ιστορία και θα το μετανιώσετε. Δεν θα είσαστε ποτέ ήσυχος. Θα μας βρίσκετε πάντα μπροστά σας μέχρι να πράξετε το καθήκον σας. Καλή μας Ανάσταση!