Βόλος 12/03/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κυρία Κολυνδρίνη δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ ότι:  «συμφωνεί απόλυτα με τις προτάσεις των φορέων για την αέρια ρύπανση»! Επίσης ότι: «αυτές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με ότι ήδη εφαρμόζει η Περιφέρεια» και ότι: «τις έκαναν πράξη».
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με «έναρθρες κραυγές», αγωνίας όμως, λόγω του μεγέθους του προβλήματος και των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών,  έχει αποδείξει την αναντιστοιχία λόγων και έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ιδιαίτερα στο θέμα της εγκατάστασης σταθμών αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, αφού επί τρία χρόνια «λιβανίζει» το θέμα της εγκατάστασης των σταθμών και ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Όπως και στην απουσία μετρήσεων αρκετών ρύπων αν και έχει τέτοια υποχρέωση ήδη από το 2010.
Αφήνοντας από τις προτάσεις των Επιστημονικών Φορέων αυτές που αφορούν άλλους φορείς και υπηρεσίες, θέλουμε να ρωτήσουμε μήπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μετρήσεις επί του εδάφους, «πέριξ των βιομηχανιών, για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα», όπως προτείνουν οι Επιστημονικοί Φορείς; Μήπως έχει «εγκαταστήσει ενημερωτικές πινακίδες σε επιλεγμένα σημεία της πόλης» προς ενημέρωση των πολιτών, πράγμα που είχε γίνει από άλλους στο παρελθόν; Μήπως έχει κάνει «στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο» (για τα τζάκια, τους εσωτερικούς χώρους, τη συντήρηση των κινητήρων, τη χρήση ΜΜΜ κλπ), όπως προτείνουν οι Επιστημονικοί Φορείς; Μήπως έχει συγκροτήσει Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου της ΑΓΕΤ, αλλά και άλλων βιομηχανιών, όπως της έχει προταθεί από το 2018;
Όταν θα κάνει όλα αυτά και μια σειρά άλλα, που έχουν προταθεί από άλλους φορείς. Όταν θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα και αυστηρά τη νομοθεσία για το περιβάλλον, μόνο τότε θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι συμφωνεί με τους Επιστημονικούς Φορείς και να μην φαίνεται, όπως τώρα, σαν ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.