ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

                    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216,  382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838

ppmvolos1977@gmail.com/ www.oikoen .gr

       Βόλος 05/05/2017                                                             περ.48p/17/1736π

 

Αν χάσουμε τη μάχη για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ,

ΧΑΘΗΚΑΜΕ!

            Αύριο Σάββατο 6 Μαΐου 2017 στις 17.45 θα πρέπει όλοι οι ενεργοί πολίτες του Βόλου να  είναι παρόντες στην Ενημερωτική Εκδήλωση που διοργανώνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Παπαστράτου). Ας μην τους αφήσουμε να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας και την υγεία μας.

Ο περιβαλλοντολόγος Γιάννης Γερόπουλος θα αναφερθεί στις επιπτώσεις των διοξινών και άλλων καρκινογόνων ουσιών στο περιβάλλον και την υγεία.

Ο καθηγητής δικαίου περιβάλλοντος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Μπάλιας, θα μιλήσει για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων από πλευράς εφαρμοζόμενων πολιτικών και νομοθεσίας.

Ο δικηγόρος και πρώην νομικός σύμβουλος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Δήμος Νικόπουλος, επίσης εξειδικευμένος στο δίκαιο περιβάλλοντος, θα εκθέσει συγκεκριμένα νομικά ζητήματα ιδίως όσον αφορά την πρόσφατη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την ΑΓΕΤ.

Ο καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ειδικός στην επεξεργασία αποβλήτων και στην περιβαλλοντική τεχνολογία, κ. Πέτρος Σαμαράς θα εκθέσει τα προβλήματα στην καύση RDF και λοιπών υλικών από πλευράς τεχνολογίας και προϋποθέσεων.

Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ έχει αδειοδοτηθεί για να καίει σκουπίδια κατά την παραγωγική της διαδικασία. Λυματολάσπη, πλαστικά, χαρτιά, απόβλητα χαρτοβιομηχανιών και κάθε λογής ανακυκλώσιμο σκουπίδι θα καίγεται δίπλα στα σπίτια μας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μας καθησυχάζει προκλητικά λέγοντας ότι θα τηρούνται οι νόμοι και οι κανονισμοί. Σε ποια χώρα; Θα τους εμπιστευτούμε και θα παραμείνουμε εφησυχασμένοι;

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ούτε μετρήσεις πραγματοποιούνται στην ΑΓΕΤ από το 2011(!), ούτε τακτικοί έλεγχοι. Ο εξοπλισμός της και οι απαρχαιωμένοι κλίβανοί της μόνο για καύση πλαστικών και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών δεν ενδείκνυνται. Τι άλλο θα προτείνουν στο βωμό του κέρδους; Αυτοί που θα έχουν τις περισσότερες επιπτώσεις από την εισπνοή αυτών των παραγόμενων καρκινογόνων αερίων θα είναι πρώτα οι εργαζόμενοί της και οι κάτοικοι της Νέας Δημητριάδας και της Αγριάς και κατά δεύτερον όλοι οι υπόλοιποι.

Καλούμε όλους τους πολίτες του Βόλου να πουν όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Τα σκουπίδια ανακυκλώνονται, δεν καίγονται. Σε μία πόλη με τόσα περιβαλλοντικά προβλήματα, προσθέτουμε άλλο ένα και πιο επικίνδυνο από κάθε άλλο. Με τις διοξίνες και τα φουράνια δεν παίζουμε. Μην πιστεύετε κανέναν. Ενημερωθείτε!

Ο ενημερωμένος πολίτης είναι ενεργός πολίτης και θα το αποδείξει και με την αγωνιστική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο μήνα Μάιο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Γιάννης Γερόπουλος                                               Κώστας Βολιώτης