ΣτΕ: «Οχι άλλο τσιμέντο στο Μικρό Καβούρι»
«Μη νόμιμες» έκρινε το Ε’ τμήμα του ΣτΕ βασικές διατάξεις του σχεδίου προεδρικού διατάγματος που περιλαμβάνει νέα δόμηση στο τουριστικό φιλέτο του «Αστέρα» στο Μικρό Καβούρι Βουλιαγμένης. Θεωρεί ότι θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της χερσονήσου, η οποία χαρακτηρίζεται τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος. Η «κόκκινη κάρτα» αφορά μόνο τη δημιουργία νέου οικισμού για πολύ υψηλά εισοδήματα, μέσα στην προστατευόμενη ζώνη.
Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) προωθήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο των φιλόδοξων επιχειρηματικών σχεδίων για το εμβληματικό τουριστικό συγκρότημα. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 300 στρεμμάτων, όπου στο παρελθόν έχουν κατασκευαστεί τα ξενοδοχεία «Αστήρ Παλλάς», «Αρίων», «Ναυσικά», καθώς και η «Αφροδίτη» που έχει πάψει να λειτουργεί από πολλά χρόνια.
Το μεγαλύτερο μέρος του (192 στρέμματα) ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει και την επικαρπία έως το 2029 στο υπόλοιπο κομμάτι που ανήκει στο Δημόσιο. Πωλήθηκε το 2014 με τίμημα μόλις 400 εκατ. ευρώ σε όμιλο αραβικών συμφερόντων, στον οποίο έχουν μετοχές εταιρείες από το Κουβέιτ, το Αμπού Ντάμπι και την Τουρκία. Τα σχέδια -σε γενικές γραμμές- προβλέπουν τη ριζική ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και την προσθήκη «ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας», την προσθήκη 100 νέων πολυτελών κατοικιών σε συνδυασμό με την ανακαίνιση στις «καμπάνες» που ήδη λειτουργούν, καθώς και τη μετατροπή του αγκυροβολίου για μικρά σκάφη σε λιμάνι για μεγα-γιοτ.
Ξεχείλωμα
Για να «χωρέσουν» τα περίπου 58.000 τ.μ. δόμησης και οι νέες χρήσεις, απαιτείται τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου της Βουλιαγμένης. Το… ξεχείλωμα της δόμησης γίνεται σε βάρος ζώνης περίπου 50 στρεμμάτων, που χαρακτηρίζεται περιοχή πρασίνου και επιτρέπεται μόνον η δημιουργία υποδομών περιπάτου και αναψυχής. «Η τοποθεσία Μικρό Καβούρι είναι από τα λίγα σημεία της ευρύτερης περιοχής, στα οποία το φυσικό τοπίο έχει διατηρηθεί σε ενιαίες νησίδες και έχει αρμονικά αναδειχθεί με τεχνητή βλάστηση», επισημαίνει το ΣτΕ και υπενθυμίζει τις προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Επιπλέον, τμήμα της περιοχής των προβλεπόμενων παρεμβάσεων μαζί με όμορη ζώνη έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι. Εχουν βρεθεί ναός του 6ου π.Χ. αιώνα αφιερωμένου στον Απόλλωνα Ζωστήρα, βωμός της Αρτέμιδος, πύργοι του 5ου π.Χ. αιώνα και κατάλοιπα των προϊστορικών και ελληνιστικών χρόνων. Στην υπ’ αριθμόν 28/2015 γνωμοδότησή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι η προωθούμενη μεταβολή των επιτρεπομένων χρήσεων «δεν συνιστά ρύθμιση απορρέουσα από χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής» και επικαλείται το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής.
Ειδικώς για την προσθήκη μεγάλου αριθμού κατοικιών ύψους 7,5 μέτρων σε δομημένες και αδόμητες επιφάνειες της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού εκτιμά ότι «συνιστά επιβάρυνση των ήδη επιτρεπομένων χρήσεων και μετατρέπει στο διηνεκές την ευαίσθητη περιοχή της χερσονήσου σε οικιστική περιοχή». Στην ουσία, το ΣτΕ δεν δίνει τη συγκατάθεσή του, για να κατασκευαστεί ένας μεσαίου μεγέθους οικισμός (!) σε μια ιδιαίτερης οικολογικής και αρχαιολογικής αξίας περιοχή.
Πρόσβαση
Αμφισβητεί επίσης τη Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αναφέροντας ότι «εκκινεί από εσφαλμένη αντίληψη», ενώ επισημαίνει ότι η κατασκευή κατοικιών στην προστατευόμενη χερσόνησο του Μικρού Καβουριού «θα δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών στον ευρύτερο δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο». Εχει ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία του ΣτΕ απέρριψε και τα επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία η αξιοποίηση του ακινήτου «είναι επωφελής για το δημόσιο συμφέρον».
Επιτρέπει πάντως τη ριζική ανακαίνιση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, για τα οποία σημειώνει ότι κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες 1950 και 1960, επομένως πριν από την ψήφιση του ισχύοντος Συντάγματος. Μετά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, ο επενδυτικός όμιλος έχει δικαίωμα να υποβάλει νέο σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου με βάση τις υποδείξεις του ακυρωτικού δικαστηρίου. Βεβαίως θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργείων.