Συνέδριο στη Μονή Τοπλού για τις «ευλογημένες» επενδύσεις
Kαίριες φιλοδοξίες περιείχε η πρόταση του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης για τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με αντικείμενο τη χρυσή ευκαιρία για την Κρήτη, δηλαδή την ανάδειξη της περιοχής Τοπλού – Κάβο Σίδερο «ως τόπου και ως κοινωνίας, για την αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το επιστημονικό δυναμικό της, για τους πολυάριθμους φίλους της σ’ όλο τον πλανήτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν αυτό το μοναδικό τοπίο πολιτισμού, για να βάλουν το πλαίσιο και τους όρους, ώστε τα διάφορα εγχειρήματα, συχνά αντιφατικά, που προωθούνται στην Κρήτη να υπηρετούν ένα συνολικό συνεκτικό σχεδιασμό αντάξιο του πλούτου του νησιού μας».
Με αυτήν την επιστολή ζητήθηκε η στήριξη από την Περιφέρεια με αναφορές στα μνημεία, στις προστατευόμενες περιοχές, στις ζημιογόνες επενδύσεις, στη διατήρηση του φυσικού πλούτου, στις επιπτώσεις από καταστροφικές κατασκευές κ.λπ. Μάλιστα είχε κατατεθεί στις 28/3/2013 και επίκαιρη ερώτηση για την πολύκροτη υπόθεση της φαραωνικής και περιβαλλοντικά καταστροφικής επένδυσης με τα γήπεδα γκολφ και τις πολυτελείς κατοικίες στο Κάβο Σίδερο.
Αντί λοιπόν για ένα τέτοιο συνέδριο, που πέραν όλων των άλλων θα έβαζε στόχο να απαντήσει με λύσεις στο πολλαπλά προβλήματα του νομού Λασιθίου, η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε ένα διήμερο που μάλιστα χαρακτήρισε ιστορικό που έγινε 17 και 18 Μαΐου στις αγροτοβιοτεχνικές εγκαταστάσεις της Μονής Τοπλού.
Για την πληρότητα και την επιτυχία αυτού του διημέρου μάς έγραψε ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Ανυψητάκης, από την ανεξάρτητη κίνηση πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον – άνθρωπος», κρίνοντας απογοητευτικές τις συνεδριάσεις που έγιναν στη Μονή. Μάλιστα ξεκινάει γράφοντας υποθετικά μια ανακοίνωση για το τι θα περίμενε κάποιος από ένα τέτοιο διήμερο, ποιες συμμετοχές και ποιες προτάσεις ειδικών για λύσεις, για να καταλήξει:
«Δυστυχώς όμως το διήμερο στο Τοπλού δεν δημιουργεί καμιά ελπίδα. Κανένα θέμα του Λασιθίου δεν συζητήθηκε. Καμιά σοβαρή συζήτηση δεν έγινε για τους στόχους της Κρήτης κατά την επόμενη διαχειριστική περίοδο, ούτε βέβαια επισημάνθηκαν οι αιτίες της αναποτελεσματικής και συχνά φαύλης διαχείρισης των 4 ΚΠΣ που είχαμε ώς σήμερα. Αυτό που έγινε ήταν φροντιστήριο ανάλυσης των εγκυκλίων, τις οποίες πρέπει να διεκπεραιώσουμε σε δύο βδομάδες.
Η συνεδρίαση έληξε με σχεδόν άδεια την αίθουσα και με τον ηγούμενο της Μονής να εξηγεί γιατί σε μια περιοχή natura με πλήθος αρχαιοτήτων όπως είναι η περιοχή του Κάβο Σίδερο, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί από την υπερβόσκηση, τις πυρκαγιές, τους αρχαιοκάπηλους, τους λαθροθήρες, ο καλύτερος τρόπος να δημιουργηθεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή είναι να γίνονται θέρετρα πολυτελείας στις ακτές και γήπεδα γκολφ σαν αυτά που ετοιμάζει η ευλογημένη απ’ την τοπική εκκλησία Loyalward με τις 1.900 κλίνες ή η γειτονική επένδυση στον Κάβο Πλάκο με τις 2.500 κλίνες».