Εφημερίδα Συντακτών
15/04/2013
Προφυλακισμένοι στην… Κομαντατούρ
ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Προσωρινά κρατούμενοι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν χθες οι δυο Ιερισσιώτες που η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί, για την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», στηριζόμενη σ’ έναν πεταμένο σκούφο κι ένα παλιό κυνηγετικό όπλο. «Είναι διάχυτη η μυρωδιά του θανάτου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταγγέλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.
«Mην τους προφυλακίσετε», προειδοποίησαν νωρίτερα στις καταθέσεις τους ενώπιον του ανακριτή η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κατερίνα Ιγγλέζη και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος, στο αστυνομικό μέγαρο. Η κ. Ιγγλέζη, μάλιστα, δήλωσε ότι ζήτησε να μην προφυλακιστούν οι δυο κατηγορούμενοι οικογενειάρχες καθώς αυτό «θα αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και οι αρμόδιοι θα έχουν αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί».
Επιχείρηση φίμωσης
Στο αστυνομικό μέγαρο πήγε χθες και η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου, που κατήγγειλε ότι «αυτές οι συλλήψεις προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα» και πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι ο κόσμος της εργασίας να νικήσει το κεφάλαιο».
Από τις 10 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα που έγινε γνωστή η απόφαση της προφυλάκισης των δύο, περισσότεροι από 1.500 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής διαδήλωναν απέναντι από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, κοντά στο αστυνομικό μέγαρο, παρά τη δυνατή βροχόπτωση. Κυριαρχούσαν συνθήματα κατά της αστυνομίας, του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και της εταιρείας χρυσού. Ο κόσμος, όμως, κυριολεκτικά εξερράγη όταν έγινε γνωστή η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα. Μία ώρα μετά αποχώρησαν για να ξανασυγκεντρωθούν και πάλι στο άγαλμα του Βενιζέλου και να πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Το προηγούμενο βράδυ, περίπου εκατό Χαλκιδικιώτες είχαν ξενυχτήσει με αναμμένα κεριά έξω από το αστυνομικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες, ενώ πλήθος εκδηλώσεων στήριξης πραγματοποιήθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας.
Στην ομάδα των δικηγόρων που υπερασπίζεται τους κατοίκους, όπως έγινε γνωστό χθες, προστέθηκαν δυο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Βασίλης Καπερνάρος, που μάλιστα χθες παρέστη στην ανακριτική διαδικασία. Μετά την απόφαση προφυλάκισης των δυο Ιερισσιωτών, σε κοινή τους δήλωση, οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν:
«Οι θεσμικοί παράγοντες που έχουν μετάσχει μέχρι στιγμής στη διαδικασία δημιούργησαν ένα πρωτοφανές στα ελληνικά ποινικά χρονικά έλλειμμα νομιμότητας. Συγκεκριμένα, το απόγευμα και το βράδυ της 1ης Μαρτίου 2013 οι σημερινοί κατηγορούμενοι κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες για την υπόθεση. Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα, την ίδια ημέρα έχει εκδοθεί σε βάρος τους βούλευμα, του δικαστικού συμβουλίου της Χαλκιδικής, με το οποίο κρίνονται ως πιθανοί δράστες, δηλαδή εν δυνάμει κατηγορούμενοι για τα γεγονότα, και διατάσσεται η άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου. Με τον πρωτοφανή αυτό τρόπο οι Ελληνες πολίτες παγιδεύτηκαν, προκειμένου να αυτο-ενοχοποιηθούν. Δεν διστάζουν μάλιστα να τους πάρουν γενετικό υλικό χωρίς ακόμη να τους έχουν αποδώσει καμιά κατηγορία. Αλλά το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Οι εντεταλμένες να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών αρχές, θέτοντας σε αχρησία μια σειρά νομικές διατάξεις του κώδικα ποινικής δικονομίας και του ίδιου του Συντάγματος, εκδίδουν εντάλματα σύλληψης και κυριολεκτικά μέσα στη νύχτα σηκώνουν από τα σπίτια τους οικογενειάρχες οι οποίοι είχαν ήδη συνεργαστεί με τις αρχές και είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στην υπόθεση. Κατά απόλυτη εκτροπή των θεσμών, η ανάκριση των κατηγορουμένων δεν έγινε στο θεσμικό καταφύγιο των κατηγορουμένων, δηλαδή το δικαστικό μέγαρο, αλλά στο κτίριο της αστυνομίας. Ολα αυτά συνιστούν συμπτώματα μιας ηθελημένης δικαστικής αυταπάτης και μιας απόδειξης πλήρους αποσάθρωσης των θεσμών. Σημειωτέον ότι εμείς τουλάχιστον αισθανθήκαμε πραγματικά σαν γεγονός ότι απολογηθήκαμε στην Κομαντατούρ. Και αυτό με τις ευλογίες του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών, του κ. Γιαννάκη, ο οποίος δεν γνωρίζουμε με ποια βάση, με ποια διάταξη νόμου, έβγαλε μια εγκύκλιο και ήρθαμε εδώ, στο αστυνομικό μέγαρο, ως ασφαλέστεροι».
“Δικονομικό Γκουαντάναμο”
Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Βασίλης Καπερνάρος, τόνισε ότι «σήμερα η δικαστική εξουσία υποτάχθηκε στην εκτελεστική» και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι διάχυτη η μυρωδιά θανάτου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοβάμαι αγριότερες μέρες που θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό. Οι υπεύθυνοι πλέον αρχίζουν να αριθμούνται». Ο ποινικολόγος Γιώργος Κυρίτσης κατήγγειλε «δικονομικό Γκουαντάναμο» και συνέστησε στους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ολα όσα συνέβησαν χθες αλλά και το προηγούμενο χρονικό διάστημα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι δυο κατηγορούμενοι οικογενειάρχες, 33 και 44 ετών, αντιμετωπίστηκαν όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος για τα μέλη «τρομοκρατικών» οργανώσεων. Η διαδικασία των απολογιών, αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται, έγινε στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και όχι στο δικαστικό μέγαρο Χαλκιδικής, με το πρόσχημα της αποφυγής επεισοδίων. Η εισαγγελία έχει ασκήσει εις βάρος τους ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και 11 πλημμελήματα. Τα κακουργηματικά αδικήματα που τους βαρύνουν είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη, εμπρησμός και διακεκριμένες φθορές (με τον κουκουλονόμο Δένδια).
Oι δύο συλληφθέντες, πάντως, αρνούνται τις κατηγορίες. Ο ένας μάλιστα υποστηρίζει ότι έλειπε την ημέρα της επίθεσης στο εργοτάξιο, εκτός Ιερισσού. Για τον σκούφο που βρέθηκε στη διαδρομή προς το εργοτάξιο, ισχυρίζεται ότι είχε χαθεί μέρες πριν, ενώ έκοβε ξύλα στην περιοχή. Σχετικά με τα φυσίγγια που λένε ότι βρήκαν οι αστυνομικοί στον χώρο του εργοταξίου, ο ισχυρισμός είναι ότι «τα πήραν την ημέρα που έκαναν έφοδο στο σπίτι και πήραν και το όπλο».