Η βιομηχανία των καισαρικών

Σε πλήρη άνθηση και ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία τω καισαρικών στη χώρα μας, παρά την κρίση, εξοβελίζοντας τον φυσιολογικό τοκετό και πλουτίζοντας ορισμένους μαιευτήρες.

 

Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, η επίσημη έρευνα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας στα μαιευτήρια της χώρας δείχνει ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και δεκάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο βιώνουν ένα επώδυνο και άσκοπο σοβαρό χειρουργείο για να γεννήσουν το παιδί τους στο βωμό του κέρδους.

 

Τρομακτικά τα στοιχεία: Πάνω από μία στις δύο γεννήσεις με καισαρική!

 

Τουλάχιστον εντυπωσιακά (με αρνητικό παρανομαστή) είναι τα στοιχεία καθώς τη στιγμή που σε άλλες χώρες οι καισαρικές δεν ξεπερνούν το 20% των γεννήσεων, στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 44% στα δημόσια νοσοκομεία και το 56% στα ιδιωτικά μαιευτήρια!

 

Σε 38 από τα 53 ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας (που έδωσαν στοιχεία στο ΚΕΣΥ) σημειώθηκαν το 2008 57.162 γεννήσεις, οι περισσότερες (το 54%) με καισαρική τομή. Το 2009 έγιναν στα μαιευτήρια αυτά 54.943 τοκετοί (2.000 λιγότεροι από το προηγούμενο έτος), αλλά οι καισαρικές έφτασαν το 56%.

 

Αντίστοιχα, στα 84 μαιευτικά τμήματα δημοσίων νοσοκομείων έγιναν το 2008 55.480 τοκετοί (το 42% με καισαρική τομή) και το 2009 56.085 γεννήσεις, εκ των οποίων μόνο το 56% με φυσιολογικό τοκετό.

 

Πρόεδρος ΚΕΣΥ: «Γίνονται καισαρικές αναίτια από γυναικολόγους»

 

«Τα στοιχεία είναι αξιόπιστα», δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Ανδρέας Σερέτης, «γιατί προήλθαν από πανελλαδική έρευνα και αξιολόγηση. Οι άσκοπες καισαρικές αποτελούν ένα ακόμη φαινόμενο προκλητής ζήτησης διαγνωστικών και θεραπευτικών ιατρικών πράξεων, που οφείλονται στην υπερπληθώρα των γιατρών. Γίνονται καισαρικές αναίτια από γυναικολόγους».

 

Για τον ίδιο, ένα «αγκάθι»που βοηθάει στην διαίωνιση του φαινομένου είναι ότι «δεν υπάρχει επιστημονικός μηχανισμός ελέγχου και αξιολόγησης και κάθε γιατρός ενεργεί κατά βούληση».

 

 

«Πολλές γυναίκες αποδέχονται την καισαρική από τη φοβία για τον πόνο του φυσιολογικού τοκετού»

 

Σήμερα, η οικονομική κρίση αποτρέπει τις περισσότερες γυναίκες από το να επιλέγουν την ακριβή λύση των ιδιωτικών μαιευτηρίων και πολλές στρέφονται προς τις δημόσιες μαιευτικές κλινικές. Το θέμα όμως με την καισαρική δεν είναι μόνο οικονομικό, όπως επισημαίνει έμπειρος παιδίατρος: «Επηρεάζει σημαντικά την πιθανή έκβαση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του νεογνού. Αυξάνει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μετά τον τοκετό και τον κίνδυνο αιμορραγίας, λοιμώξεων και επιπλοκών από την αναισθησία, ενώ δυσχεραίνει τον μητρικό θηλασμό».

 

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι νεαρές μητέρες αποτελούν εύκολη λεία στα χέρια των ασυνείδητων που θέλουν να τις υποβάλλουν στη διαδικασία της καισαρικής με στόχο το κέρδος: «Οι νέες μητέρες, χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία και καθοδήγηση, που παλιά ήταν δουλειά των γιαγιάδων, αποτελούν εύκολη βορά για ασυνείδητους κερδοσκόπους. Πολλές αναπτύσσουν φοβίες για τον πόνο του φυσιολογικού τοκετού και συχνά αποδέχονται χωρίς πολλές ερωτήσεις την καισαρική».