Όταν η Ουάσιγκτον… μεταδίδει
Επιθέσεις στο αμερικανικό σιδηροδρομικό δίκτυο σχεδίαζε η Αλ Κάιντα, σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύει η αμερικανική κυβέρνηση, μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, για την επίτευξη της οποίας η CIA είχε νοικιάσει σπίτι κοντά στη βίλα του Σαουδάραβα, ώστε να τον παρακολουθεί.
Αμερικανικά ΜΜΕ αναμεταδίδουν τις πληροφορίες που δίνει η Ουάσιγκτον, και τις οποίες αποδίδει σε σημειώσεις, και το άλλο υλικό που κατέσχεσαν οι καταδρομείς από τη βίλα στο Αμποταμπάντ. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έγραψαν χθες ότι η ανάλυση των πρώτων πληροφοριών δείχνει πως ο Μπιν Λάντεν δεν είχε περάσει στο περιθώριο του δικτύου της Αλ Κάιντα, ως συμβολική ηγετική φυσιογνωμία. Είχε τακτική επαφή με άλλους ηγέτες της οργάνωσης, στους οποίους κοινοποιούσε ιδέες και πρότεινε σχέδια για δράση που ο ίδιος είχε καταστρώσει.
Επιθέσεις σε τρένα
Ενα από τα σχέδια αυτά ήταν, κατά την αμερικανική κυβέρνηση, να γίνουν επιθέσεις σε τρένα με εκτροχιασμούς. Η ιδέα ήταν να γίνουν σαμποτάζ σε σιδηροδρομικές γραμμές συγκεκριμένων τοποθεσιών και ημερομηνιών, κυρίως εορτών ή επετείων. Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2010 η ιδέα ήταν οι επιθέσεις στα τρένα να γίνουν την 11η Σεπτεμβρίου, δέκατη επέτειο της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Οι σημειώσεις περιέχουν και λεπτομέρειες για το πώς πρέπει να γίνουν οι επιθέσεις αυτές (σε γέφυρες ή σε περιοχές όπου τα τρένα μπορούν να γκρεμιστούν) και για τα συστήματα ασφαλείας των βαγονιών με χωριστά συστήματα πέδησης. Οι πληροφορίες αυτές έφτασαν στα ΜΜΕ από κοινή ανακοίνωση του FBI και της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας.
Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» έγραψε ότι στελέχη της CIA είχαν νοικιάσει σπίτι πολύ κοντά στη βίλα όπου έμενε ο Μπιν Λάντεν και από εκεί, με ειδικό εξοπλισμό, πίσω από τζάμια-καθρέφτες που είχαν στο σπίτι, προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της βίλας και κυρίως να διαπιστώσουν ποιοι ακριβώς ήταν οι ένοικοι. Παρά τον ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό που επέτρεπε ακόμα και να κρυφακούν τις συνομιλίες, λένε ότι ήταν μόνο κατά 60% σίγουροι ότι εκεί θα έβρισκαν τον Οσάμα.
Η ανάκριση της συζύγου
Στο Πακιστάν, οι αρχές ανακρίνουν τις συζύγους και τα παιδιά που συνέλαβαν στη βίλα. Μία από τις 3 συζύγους, η Αμάλ Αχμέντ Αμπντουλφατάχ, από την Υεμένη, λέει ότι έμεινε έξι χρόνια στο σπίτι. Οι καταθέσεις τους, όπως και των παιδιών, θα ρίξουν κάποιο φως (δεδομένων των αλλαγών που κάνει συνεχώς η Ουάσιγκτον στο πώς έγινε η επιχείρηση) για το πώς ζούσε ο Οσάμα, την καθημερινότητά του ενόσω τον κυνηγούσαν σχεδόν όλες οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Τουλάχιστον 1.500 Πακιστανοί έκαναν χθες το μεσημέρι πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Οσάμα, προειδοποιώντας ότι θα εμφανιστούν περισσότεροι μαχητές σαν κι αυτόν.
(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, ΑΠΕ, «Ν.Υ. Times»)