Το 64% των Τούρκων λέει «όχι» στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων
Περίπου τα δύο τρίτα των Τούρκων πολιτών αντιτίθενται στην ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος από την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της οργάνωσης Greenpeace στα μέσα Απριλίου.
Σε ερώτηση για το τι θα ψήφιζαν σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για το αν πρέπει η χώρα τους να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, το 64% εκείνων που μετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησε αρνητικά ενώ μόλις το 6,6% υποστήριξε ότι, κατά τη γνώμη του, η πυρηνική τεχνολογία για μη στρατιωτική χρήση θα συμβάλει στην ανάπτυξη. Επίσης ποσοστό 52,9% απάντησε πως η Τουρκία δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχθεί πυρηνική τεχνολογία.
Τα ποσοστά απόρριψης της προοπτικής χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία ήταν υψηλότερα μεταξύ των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης και γενικότερα των νεότερων πολιτών.
Η αντίθεση των ερωτηθέντων (ποσοστά 70% και 76%) είναι ακόμη εντονότερη στις περιοχές όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστούν οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες, στη Μερσίνα και τη Σινώπη.
Μεταξύ των γυναικών, το 67,5% αντιτίθεται στα πυρηνικά σχέδια της κυβέρνησης σε σχέση με το 60,6% των ανδρών. Παράλληλα, το 86% των ερωτηθέντων δεν επιθυμούν να κατοικούν κοντά σε έναν πυρηνικό σταθμό.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη για λογαριασμό της οργάνωσης Greenpeace, στις αρχές Απριλίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 2.500 ατόμων άνω των 18 ετών και τα αποτελέσματα δημοσίευσε η εφημερίδα «Χουριέτ».
Αγκυρα και Μόσχα έχουν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού της νότιας επαρχίας της Μερσίνας, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από τις οικολογικές οργανώσεις που προειδοποιούν για τους κινδύνους στη σεισμογενή περιοχή. Διαπραγματεύσεις βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη με την Ιαπωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην επαρχία της Σινώπης.