Ελευθεροτυπία, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ * ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΟΥ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ» Ο ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Ανταλλάξτε ελληνική γη με ομόλογα»
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Πουλήστε γη για να εγγυηθεί τα δάνειά σας η Ε.Ε., συστήνει για την Ελλάδα ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Σιν.
Σε συνέντευξή του προς την ολλανδική οικονομική εφημερίδα «Het Financieele», ο Σιν θεωρεί αναγκαίο το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, τάσσεται όμως κατά του ενδεχομένου να αγοράσει τα «κουρεμένα» ελληνικά ομόλογα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αντ’ αυτού προτείνει τη χρηματοδότηση της επαναγοράς τους από την Ελλάδα, με τις χώρες της ευρωζώνης να εγγυώνται το νέο ομόλογο που θα προσφέρει η χώρα μας στους πιστωτές. Ως εγγύηση η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, κατά τον Σιν, είτε τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα του ΔΝΤ ή οποιοδήποτε άλλο αποθεματικό έχει, ακόμη και τους τίτλους ιδοκτησίας, καθώς, όπως λέει, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας ανέρχεται περίπου στο μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ.
Προτρέπει μάλιστα τη χώρα μας να πουλήσει τη γη της «σε ομάδα κρατών, με αντάλλαγμα τα νέα ομόλογα που θα δώσει η Ε.Ε. για να εγγυηθεί το νέο της δημόσιο χρέος», μία λύση που όπως λέει εφαρμόστηκε «με επιτυχία» στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του ’80.
Ο Σιν αναφέρεται και στο γερμανικό σχέδιο περί «οικονομικής διακυβέρνησης», χαρακτηρίζοντάς το «γελοίο» και «λύση οικονομίας κεντρικού σχεδιασμού». «Η Κομισιόν θέλει να ελέγχει το εργατικό κόστος και να επιβάλλει πρόστιμα σε μια χώρα αν παρεκκλίνει από τις άλλες», τονίζει. «Αυτό είναι γελοίο. Πρόκειται για λύση κεντρικού σχεδιασμού που είναι ξένη με την οικονομία της αγοράς», συμπληρώνει.
Κατά του γερμανικού σχεδίου τάχθηκε με δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ. «Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, αλλά τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν το χώρο τους για να εφαρμόζουν τις δικές τους πολιτικές», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Το κάθε κράτος-μέλος έχει τις δικές τους ιδιαιτερότητες και παραδόσεις. Δεν θα επιτρέψουμε την αποδόμηση του κοινωνικού μας μοντέλου».
Εν τω μεταξύ ο χθεσινός «Εκόνομιστ», αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, υποστηρίζει ότι «παρά την εντυπωσιακή λιτότητα, η Ελλάδα