ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με το Δήμαρχο Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Στη συνάντηση τέθηκαν από την πλευρά της ΠΠΜ ορισμένα περιβαλλοντικά ζητήματα, χωρίς να δοθούν από την πλευρά του κ. Δημάρχου συγκεκριμένες απαντήσεις, αφού τα περισσότερα από αυτά πρέπει να συζητηθούν με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και πρόκειται να τεθούν σε διαβούλευση.
Ο κ. Δήμαρχος χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση και δήλωσε ότι οι προτάσεις που διατυπώθηκαν έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και συζήτησης.
Έπεται το υπόμνημα με τα θέματα που τέθηκαν:
Προς το Δήμαρχο Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη,
Κε Δήμαρχε,
Επιθυμούμε, κατά τη σημερινή μας συνάντηση (Δευτέρα 07-02-2011), να θέσουμε προς εξέταση από το Δήμο σας τα εξής θέματα:
1) Κυκλοφοριακό, παράνομο παρκάρισμα, δημιουργία πάρκιν, κατάληψη πεζοδρομίων και πεζοδρόμων.
Για το κυκλοφοριακό επιφυλασσόμαστε να εκφράσουμε τις θέσεις μας στα πλαίσια της διαβούλευσης που προγραμματίζετε. Ανεξάρτητα όμως από τα γενικά μέτρα, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το παράνομο παρκάρισμα το οποίο οργιάζει, ακόμα και σε ευαίσθητα σημεία. Επίσης θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να εφαρμοστούν κανονιστικές διατάξεις σχετικά με τις καταλήψεις πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, ακόμα και δρόμων που εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση και μάλιστα με απαίσιες κατασκευές (πλαστικό) που τραυματίζουν την εικόνα της πόλης.
2) Σκουπίδια-ανακύκλωση
Καθημερινά διαπιστώνεται ότι η καθαριότητα της πόλης δεν είναι καθόλου καλή, με ευθύνη και των πολιτών. Να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για την κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων. Επίσης η ανακύκλωση καρκινοβατεί και μάλιστα τα σημεία τοποθέτησης κάδων ανακύκλωσης έχουν περιοριστεί, σε τρόπο που δεν διευκολύνουν τους πολίτες. Πρέπει το συντομότερο να αλλάξει αυτή η εικόνα.
3) Ατμοσφαιρική ρύπανση.
Τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου είναι γνωστά. Πιστεύουμε ότι την κύρια ευθύνη δεν έχουν τα αυτοκίνητα, στα οποία δεν γίνεται πλέον έλεγχος καυσαερίων. Πρέπει να υπάρξει έλεγχος των βιομηχανιών και ως προς τα καύσιμα που χρησιμοποιούν και να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη καύση διαφόρων υλικών, κυρίως από αθίγγανους, που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα της πόλης. Ζητάμε να υπάρξει σύστημα «ον λάιν» και για τους σταθμούς της ΔΕΥΑΜΒ και της τέως Νομαρχίας για την καλύτερη εκτίμηση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
4) Δόμηση Πηλίου-Μάντρα Δήμου Ιωλκού.
Είναι φανερό ότι το Πήλιο υποβαθμίζεται από την ανεξέλεγκτη δόμηση και τις οριζόντιες πολυκατοικίες που κατασκευάζονται. Ο νέος Δήμος Βόλου έχει πλέον, εντός των ορίων του, αρκετές μη αστικές περιοχές. Το ΥΠΕΚΑ, το οποίο αδιαφορεί για το θέμα αυτό, πρέπει να πιεστεί για να εκδώσει νέο Π.Δ. σύμφωνα με τις αποφάσεις του τ. Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Η μάντρα οικοδομικών υλικών, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Άλλης Μεριάς και Εθνικής Οδού Βόλου-Πορταριάς επεκτείνεται συνεχώς και παράνομα. Ο τ. Δήμος Ιωλκού μάλιστα, πρόσφατα, έλαβε άδεια για κτίσματα(!!!) σε ανύπαρκτη, κατά τη γνώμη μας, ιδιοκτησία. Ζητάμε να απομακρυνθεί από το χώρο αυτό η μάντρα επειδή προσβάλει την τουριστική εικόνα της περιοχής μας και να της δοθεί άλλος χώρος για να αναπτύξει τις δραστηριότητές της.
5) Νερό
Η ποιότητα του νερού στο Δήμο Βόλου δεν είναι καλή, παρόλο που οι δημότες πληρώνουν ιδιαίτερα υψηλά τέλη. Πρέπει να μπει μια τάξη στα οικονομικά της ΔΕΥΑΜΒ. Η βελτίωση της ποιότητας του νερού είναι απαραίτητη για την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
6) Κάπνισμα
Η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους πρέπει να εφαρμοστεί γιατί αποτελεί κυρίως θέμα δημόσιας υγείας. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί με τους πλημμελείς ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας (σε 150 ελέγχους βρέθηκαν μόνο 6 παραβάτες!!!).
7) Ξενία-Πάρκο Αναύρου
Η κατασκευή της πισίνας του Ξενία σε κοινόχρηστο χώρο θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ζητάμε όμως να αποσύρει την παρέμβασή του ο Δήμος Βόλου, υπέρ του επιχειρηματία, που έγινε στο τέλος του 2010! Για το υπόλοιπο πάρκο Αναύρου όμως, δεν πρέπει να υπάρξει καμία παραχώρηση. Απαίτηση των δημοτών είναι να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος και να βελτιωθεί.
8) Χρέος Δήμου Βόλου προς ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Συνέχιση συνδρομών.
Στις 11 Φεβρουαρίου 2011 εκδικάζεται αγωγή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κατά του Δήμου Βόλου για μη καταβολή συνδρομών της εφημερίδας ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Αποτελεί ντροπή για το Δήμο, στον οποίο δραστηριοποιείται η οργάνωσή μας, να μην πληρώνει τις συνδρομές για την καλύτερη οικολογική εφημερίδα που εκδίδεται και κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, τιμώντας την πόλη μας και να αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στα δικαστήρια. Είμαστε διατεθειμένοι να αποσύρουμε την αγωγή με τη δέσμευσή σας ότι το ποσό θα καταβληθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Επίσης ότι θα συνεχίσει ο Δήμος να είναι συνδρομητής, όπως μέχρι σήμερα οι Δήμοι Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αγριάς.