ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ
Όαση αβεβαιότητας
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Λίγο προτού εκπνεύσει η θητεία τής Υπερνομαρχίας Αθηνών – Πειραιώς, παρέδωσε το τελευταίο της έργο: το αναπλασμένο Πεδίον του Αρεως και την πλατεία Πρωτομαγιάς. Πρόκειται για 260 στρέμματα πρασίνου συνδεδεμένα με την καρδιά της Αθήνας, αλλά και ιστορικούς αγώνες, που τα χαρακτήριζε η εγκατάλειψη. Αγνωστο, όμως, είναι το μέλλον της συντήρησης και της φύλαξής του.
Παραδόθηκε αναπλασμένο από την υπερνομάρχη Ντίνα Μπέη Μετά την ανάπλαση οι επισκέπτες του καταπράσινου πάρκου μπορούν ν’ ανακαλύψουν τον κεντρικό πεζόδρομο με τα δύο σιντριβάνια, το μινωικό λαβύρινθο με το βοτανικό κήπο, το ροδώνα με τις πέργκολες, τις τριανταφυλλιές και το ποταμάκι, τον ελαιώνα κάτω από το άγαλμα της Αθηνάς, την οδό Ηρώων με τους φοίνικες, το μνημείο Ιερού Λόχου, το χώρο αναψυχής μπροστά στο Θέατρο Οικονομίδη.
Η ανάπλαση διατήρησε την ιστορία του πάρκου εφ’ όσον τα σημαντικά μνημεία και γλυπτά καθαρίστηκαν βάσει των προδιαγραφών του υπουργείου Πολιτισμού. Ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης έκανε τη μελέτη των παρεμβάσεων. Ξηλώθηκαν 22.650 τ.μ. ασφάλτου στις διαδρομές και τοποθετήθηκαν 8.800 τ.μ. μαρμαροκυβόλιθοι, που μειώνουν τη θερμοκρασία περίπου 4 βαθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι, 2.500 τριανταφυλλιές κ.ά.
Το έργο της ανάπλασης στοίχισε 9.663.990 ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ και εθνικούς πόρους. Επιπλέον, η αποκατάσταση φθορών της πλατείας Πρωτομαγιάς είχε προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, που καλύφθηκε από το ταμείο της Υπερνομαρχίας.
Η διαχείριση του πάρκου παραδόθηκε στην Περιφέρεια. Λόγω «Καλλικράτη», σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή ξενάγηση που οργάνωσε η Υπερνομαρχία, ίσως το διεκδικήσει ο Δήμος Αθηναίων, που διαθέτει προσωπικό για τη φύλαξή του, κάτι όμως που μπορεί να γίνει μόνο με προεδρικά διατάγματα. Προς το παρόν, πάντως, η φύλαξή του ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.
Το βασικό πρόβλημα, όμως, παραμένει η συντήρησή του: οι κίτρινοι καλοκαιρινοί κατηφέδες ξεράθηκαν ήδη. Και πρέπει ν’ αντικατασταθούν, όπως όλα τα εποχικά λουλούδια που φυτεύτηκαν.
Το Θέατρο Οικονομίδη παραμένει εργοτάξιο. Το θετικό είναι ότι κατασκευάστηκαν τουαλέτες. Το κιόσκι περιμένει ακόμα την εγκατάσταση καφενείου για τους παππούδες που έφερναν τις καρέκλες απ’ το σπίτι κι άραζαν στο συγκεκριμένο σημείο. Θα μπορούσαν να προστεθούν κάδοι απορριμμάτων, που εμφανίζονται σε κεντρικά σημεία, αλλά και περισσότερα παγκάκια, που είναι ανύπαρκτα στις ήσυχες διαδρομές.