Η κλεψύδρα
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Στον ιστότοπο cablegate. wikileaks.org, αργά αλλά σταθερά, συνεχιζόταν και χθες η ανάρτηση των 251.287 τηλεγραφημάτων τής διαφόρων βαθμίδων εμπιστευτικότητας διπλωματικής αλληλογραφίας από 274 πρεσβείες των ΗΠΑ ανά την υφήλιο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ η κλεψύδρα του WikiLeaks μετρούσε τον αριθμό 243 και υποσχόταν την «κατά διαστήματα ανάρτηση των τηλεγραφημάτων μέσα στους επόμενους μήνες»…
Σύμφωνα με τη στατιστική κατηγοριοποίηση του WikiLeaks, τα τηλεγραφήματα είναι:
*15.652 απόρρητα (secret)
*101.748 εμπιστευτικά (confidential)
*133.887 αποδιαβαθμισμένα (unclassified)
Ενας μικρότερος αριθμός τηλεγραφημάτων φέρουν επιπλέον την κωδικοποίηση NOFORN, που σημαίνει «να μην ιδωθούν από ξένους», δηλαδή ότι δεν είναι προσβάσιμα σε μη Αμερικανούς.
Ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά το Ιράκ -15.365 (από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη 6.677).
Η πρεσβεία της Αγκυρας είχε το ρεκόρ των από εκείνη προερχόμενων τηλεγραφημάτων (7.918) επί συνόλου 11.086 που αφορούν την Τουρκία -δεύτερη χώρα από πλευράς ενδιαφέροντος.
Από το γραφείο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προέρχονται 7.918 τηλεγραφήματα. Θεματολογία κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με την κωδικοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
*Εξωτερικές σχέσεις (PREL) – 145.451
*Εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις (PGOV) -122.896
*Ανθρώπινα δικαιώματα (PHUM) – 55.211
*Οικονομικές υποθέσεις (ECON) – 49.044
*Τρομοκράτες και τρομοκρατία (PTER) – 28.801
*Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSC) – 6.532
Για την Ελλάδα
Πολύ λιγότερο δραστήριες οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στη χώρα μας, έχουν να επιδείξουν «μόλις» 1.313 τηλεγραφήματα από την πρεσβεία στην Αθήνα και 72 από το προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Της Αθήνας, το παλαιότερο έχει ημερομηνία 16 Ιουλίου 1985 και το νεότερο 26 Φεβρουαρίου 2010. Αντιστοίχως, από το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης το παλαιότερο χρονολογείται στις 3 Φεβρουαρίου 2005 και το νεότερο στις 29 Δεκεμβρίου 2009. Κανενός από αυτά δεν έχει αναρτηθεί ακόμα το πλήρες περιεχόμενο στο WikiLeaks.
Με βάση τον κωδικό θεματικών κατηγοριών πάντως, επιβεβαιώνεται ότι εσωτερικές υποθέσεις (PGOV, σύνολο 697 τηλεγραφήματα), ανθρώπινα δικαιώματα (PHUM, σύνολο 237), οικονομική κατάσταση (ECON, σύνολο 232) και τρομοκρατία (PTER, σύνολο 157) είναι και παραμένουν τα πρώτης προτεραιότητας θέματα προς αναφορά στην Ουάσιγκτον από τη χώρα μας.
Το top 10
1 Η Υεμένη κάλυπτε τις ΗΠΑ ισχυριζόμενη δημοσίως ότι ήταν αυτή που έπληττε στόχους της Αλ Κάιντα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι οι βόμβες είναι δικές μας, όχι δικές σας», είπε ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Σάλεχ στον στρατηγό Πετρέους τον Ιανουάριο του 2010.
2 Η κινεζική κυβέρνηση ήταν πίσω από την επίθεση των χάκερ στο δίκτυο του Google, σύμφωνα με «κινεζική πηγή» που μίλησε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο για «συντονισμένη εκστρατεία σαμποτάζ από ανθρώπους της κυβέρνησης». Θύματα φέρονται να έπεσαν επίσης υπολογιστές Αμερικανών και συμμάχων, Κινέζων αντιφρονούντων και του Δαλάι Λάμα.
3 Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εκτιμούσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα δέχονταν συνομιλίες χωρίς πάγωμα των εποικισμών, αν οι Αμερικανοί τους το επέβαλαν. Θεωρούσε ότι το πάγωμα ήταν άδικο και ήταν πρόβλημα που είχαν οι Αμερικανοί με τους Παλαιστινίους.
4 «Ανάξιος, ματαιόδοξος και αναποτελεσματικός ως Ευρωπαίος ηγέτης» χαρακτηρίζεται ο Μπερλουσκόνι από την Αμερικανή απεσταλμένη στη Ρώμη. Αλλο έγγραφο μιλά για «άγριες νύχτες» του Καβαλιέρε. Διατυπώνονται επίσης ερωτήματα ως προς τη στενή σχέση Μπερλουσκόνι-Πούτιν.
5 Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να εμποδίσει τη Βόρεια Κορέα να στείλει τμήματα υπερσύγχρονων πυραύλων στο Ιράν.
6 Ο αντιπρόεδρος της αφγανικής κυβέρνησης Αχμέντ Ζία Μασούντ κουβαλούσε πέρυσι μαζί του στις ΗΠΑ, σε μετρητά, 52 εκατ. δολάρια. Η πρεσβεία των ΗΠΑ του επέτρεψε να τα κρατήσει χωρίς να αποκαλύψει την προέλευση ή τον προορισμό των χρημάτων. Ο Μασούντ αρνείται ότι έβγαζε λεφτά παράνομα από τη χώρα του.
7 Οι Αμερικανοί ήταν πρόθυμοι να πληρώνουν ξένα κράτη για να πάρουν κρατουμένους από το Γκουαντάναμο. Φέρονται να πρόσφεραν σε Σλοβένους αξιωματούχους μια συνάντηση με τον Ομπάμα αν έπαιρναν έναν κρατούμενο στη χώρα τους.
8 Αμερικανοί και Ν. Κορεάτες έχουν συζητήσει επανένωση των δύο κρατών της Κορέας, αν η Βόρεια Κορέα καταρρεύσει.
9 Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι τρελός και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του σε μιαν άλλη Ζιμπάμπουε, κατά τον Ζαν Νταβίντ Λετίφ, διπλωματικό σύμβουλο του Σαρκοζί.
10 Οι ΗΠΑ προσπαθούν, μυστικά, από το 2007 να αποσπάσουν ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πυρηνικό αντιδραστήρα του Πακιστάν, φοβούμενες μήπως χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή «παράνομου πυρηνικού όπλου».
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010