ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΚΟΜΒΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ, ΧΩΡΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΜΕΝΟΣ
Σχέδια για real estate στον Ελαιώνα
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Συγκοινωνιακό και μεταφορικό κόμβο για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, χώρο καινοτομίας και δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, διοικητικό κέντρο και μουσουλμανικό τέμενος προβλέπει για τον Ελαιώνα το νέο προεδρικό διάταγμα που εκπονεί ο Οργανισμός Αθήνας και αναμένεται να θεσμοθετηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Βασική εκτίμηση είναι ότι το νομοθέτημα του 1995, που προέβλεπε 40% πράσινο, αποδείχτηκε στην πράξη ευχολόγιο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθούν μεγάλα σχέδια real estate.
Το διάταγμα δεν θα περιλαμβάνει το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟ και τα υπόλοιπα κτήρια στον Βοτανικό, τα οποία αναμένεται να διευθετηθούν με χωριστή νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί ώς το τέλος του χρόνου.
Η έκταση των 9.000 στρεμμάτων, μόλις 2 χλμ. από το Σύνταγμα, ανήκει διοικητικά στους δήμους Αθηνών, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ταύρου και Ρέντη. Βρίσκεται σε μια καίρια χωροθέτηση για το λεκανοπέδιο και το Δημόσιο διαθέτει ελάχιστα ακίνητα. Το πιο σημαντικό είναι η βάση του Ναυτικού, που καταλαμβάνει 100 στρέμματα και ένα μέρος του (περίπου 40 στρέμμ.) προβλέπεται να διατεθεί για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους. Στο Ρουφ, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων, βρίσκεται στην τελική φάση η κατασκευή του κεντρικού αμαξοστάσιου για τα τρόλεϊ, που σήμερα λειτουργεί στη συμβολή της Πειραιώς με την Ερμού, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Η έκταση που θα ελευθερωθεί θα προστεθεί στην υπό διαμόρφωση τρίτη πλατεία, η οποία με καθυστέρηση 150 χρόνων δημιουργήθηκε στον χώρο της κορεάτικης αγοράς.
Οι προτάσεις που προωθεί ο Οργανισμός Αθήνας, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:
* Ενίσχυση της κατοικίας στις περιοχές Μαρκόνι και Πλατάνα. Επιτυχημένη θεωρείται η πολεοδομική παρέμβαση του Δήμου Ρέντη στην περιοχή Μπιχάκι.
* Μεταφορά των σταθμών υπεραστικών ΚΤΕΛ, από το «Ποτάμι» και τις Τρεις Γέφυρες, σε χώρο δίπλα στο σταθμό του μετρό στον Βοτανικό.
* Δημιουργία κέντρου καινοτομίας, σε συνδυασμό με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν γραφεία και επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης.
* Απομάκρυνση των δύο τσιμεντάδικων και των λίγων βιομηχανιών που έχουν απομείνει, καθώς και έλεγχος στα παράνομα πρατήρια καυσίμων.
* Κατασκευή εγκαταστάσεων υγείας, που είναι αναγκαίες για την Αθήνα και τον Πειραιά, καθώς και των θεραπευτηρίων που σχεδίαζαν να λειτουργήσουν σε ακίνητα στις ανατολικές παρυφές του Υμηττού, όπου πλέον δεν προβλέπονται από το σχέδιο διατάγματος το οποίο βρίσκεται για επεξεργασία στο ΣτΕ.
* Χωροθέτηση περιοχών κεντρικής διοίκησης, με αξιοποίηση του «στοιχειωμένου» κτηρίου Κεράνη που είχε αγοράσει στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες, αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε. Η ΔΕΗ διαθέτει ένα ακίνητο στην περιοχή, που προτείνεται να αξιοποιηθεί για τα γραφεία διοίκησης και να μη μεταφερθεί στην Παλλήνη, όπως εισηγούνται οι υπηρεσίες της.
«Ο Ελαιώνας είναι η πιο σημαντική πρόκληση για το Λεκανοπέδιο», δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας, που παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.*
Ψάχνουν φόρμουλα για πράσινο
Με μεταφορά συντελεστή δόμησης, αλλά αυστηρά μόνον μέσα στα όρια της υπό ανάπλαση περιοχής του Ελαιώνα, θα επιχειρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος να εξασφαλίσει χώρους για πράσινο και κοινωφελείς δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η δυνατότητα μεγάλες ιδιοκτησίες να παραχωρήσουν τμήμα του γηπέδου τους και να αποζημιωθούν με δικαίωμα να χτίσουν τα αναλογούντα τετραγωνικά στο υπόλοιπο κομμάτι. Αυτή η ρύθμιση βεβαίως πρέπει να γίνει αποδεκτή από το ΣτΕ, που έχει ακυρώσει με αλλεπάλληλες αποφάσεις του το νόμο για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Η θεσμοθέτησή της στην ουσία ανοίγει το δρόμο για κατασκευή υψηλών κτηρίων, πάνω από τα 27 μέτρα που επιτρέπονται σήμερα στο Λεκανοπέδιο.
Με το διάταγμα του 1995 ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 0,8, με πρόβλεψη να φθάσει στο 1,6 αλλά μέσω μεταφοράς συντελεστή.
Χ.ΤΖ.