Ήταν «ακραίος» ο Οκτώβριος
Η κλιματική αλλαγή σε πλήρη εξέλιξη λένε οι ειδικοί
Του Γιαννη Ελαφρου
Ακραία καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι) και υψηλές βροχοπτώσεις σημάδεψαν τον Οκτώβριο που αφήνουμε πίσω. Βεβαίως, ασφαλείς μετεωρολογικές προβλέψεις για τον καιρό του φετινού χειμώνα δεν υπάρχουν, αλλά όλο και περισσότερο γίνεται καθαρό ότι το μέλλον θα σημαδεύεται από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Στην Αθήνα, τα 38 χιλιοστά βροχής που μετρήθηκαν μόνο τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου ξεπέρασαν τη βροχή που είχε πέσει ολόκληρο τον Οκτώβριο τα έτη έτη 2000, 2001, 2005 και 2008, ισοφαρίζοντας τον Οκτώβριο του 2003. Απίστευτες ήταν οι ποσότητες νερού που έπεσαν στην Ικαρία, όπου στον σταθμό του Αστεροσκοπείου στις Ράχες (τον χειρίζεται η οργάνωση Αρχιπέλαγος) καταγράφηκαν 303 χιλιοστά βροχής (μέσα σε 28 ώρες), όταν από τον Αύγουστο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2010 είχαν πέσει 1.184 χιλιοστά βροχής! Υψηλές βροχοπτώσεις είχαμε και στη Λέσβο (53 χιλιοστά στις 18/10), αλλά και στη Χίο (28 χιλ.), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην «Κ» ο κ. Χάρης Καμπεζίδης, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
«Το φετινό φθινόπωρο “έχει κάτι από τα παλιά”, καθώς είναι αρκετά βροχερό», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε κάποια πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες, καθώς οι μακροχρόνιες προβλέψεις είναι στα σπάργανα», τονίζει ο κ. Ζιακόπουλος. «Το σίγουρο είναι ότι παρατηρείται επιτάχυνση κατάρριψης των ρεκόρ. Δηλαδή οι μέγιστες ή οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα ξεπερνιούνται πιο συχνά, τα ρεκόρ βροχής θα καταρρίπτονται, όπως και εκείνα της ανομβρίας». Είναι η κλιματική αλλαγή που «ντοπάρει» τον καιρό; Αν και δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα από κάθε ξεχωριστό επεισόδιο, ο κ. Ζιακόπουλος σημειώνει ότι «η κλιματική αλλαγή είναι σε πλήρη εξέλιξη».
Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται περισσότεροι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα, πολύ ηπιότεροι βέβαια σε σχέση με αυτούς των ΗΠΑ. «Οι ανεμοστρόβιλοι είναι τοπικά φαινόμενα, τα οποία δεν είναι προβλέψιμα. Εμφανίζονται όταν υπάρχει αυξημένη αστάθεια στην κατώτερη ατμόσφαιρα», εξηγεί ο κ. Καμπεζίδης.
Hμερομηνία δημοσίευσης: 31-10-10