ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόλυτα απογοητευτική ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταγγελία του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης του Βόλου και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Στην απάντησή της η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία υπογράφεται από το υπηρεσιακό στέλεχος κ. Paul SPEIGHT, δεν λαμβάνει σχεδόν τίποτα υπόψη της από το πλήθος των στοιχείων, ακόμα και τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που περιλαμβάνονταν στην καταγγελία των 22 σελίδων με τα 37 συνημμένα. Το «μοτίβο» της απάντησης ήταν η λύση να δοθεί από τις Ελληνικές Αρχές και δικαστήρια. Επίσης ότι δεν ασχολείται με καταγγελίες που δεν αφορούν συνολικά την Ελλάδα! Τέλος «απειλεί» ότι θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο αν δεν προσκομιστούν σημαντικά νεότερα στοιχεία.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η ΠΠΜ θεωρούν ότι η απάντηση αυτή είναι αναντίστοιχη με το μέγεθος του προβλήματος και τα στοιχεία και την τεκμηρίωση που περιλαμβάνονταν στην καταγγελία και για το λόγο αυτό απέστειλαν την παρακάτω επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ.  Virginijus SINKEVICIUS την οποία κοινοποιούν στον κ. Paul SPEIGHT και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Κυρία Πρόεδρε,

Κύριε Επίτροπε,

Εκ μέρους των 45 Ελληνικών οικολογικών οργανώσεων, που συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Στις 7 Δεκεμβρίου 2021 αποστείλαμε προς τον κ. Επίτροπο, δια του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, καταγγελία σχετικά με τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου και της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Lafarge Holcim, που λειτουργεί μέσα στην ίδια την πόλη του Βόλου, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Ελλάδα. Η καταγγελία πρωτοκολλήθηκε με αριθμό CHAP(2022)00068. Πρόκειται για μια καταγγελία 22 σελίδων με 37 συνημμένα έγγραφα, αρκετά από τα οποία αποτελούν ολόκληρες μελέτες επιστημονικών φορέων.

Σας πληροφορούμε ότι νοιώσαμε μεγάλη απογοήτευση όταν λάβαμε την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος η οποία υπογράφεται από τον κ. Paul SPEIGHT (επισυνάπτεται) με την οποία μας ενημερώνει ότι θα θέσει την καταγγελία μας στο αρχείο!

Ίσως για την Επιτροπή να μην έχουν καμία αξία οι μελέτες επίσημων επιστημονικών φορέων, οι οποίες τεκμηριώνουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των πολιτών του Βόλου, συναρτώμενες βέβαια με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Πιθανόν να μην είναι ικανές να ευαισθητοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συνδράμει τους πολίτες της πόλης του Βόλου, που ενδεχόμενα να θεωρούνται «αναλώσιμοι». Άραγε όμως η Επιτροπή δεν ασχολείται ούτε με τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, τις οποίες καταγγείλαμε και τεκμηριώσαμε; Αν όχι τότε καλό θα ήταν να σταματήσετε να δέχεστε καταγγελίες.

Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, σχετικά με την απάντηση του κ. SPEIGHT, θα λέγαμε επιγραμματικά ότι εάν μπορούσαμε να λύσουμε τα σοβαρά προβλήματα που σας καταγγείλαμε, στις Ελληνικές εθνικές αρχές (αυτή είναι η συνεχής υπόδειξη του κ. SPEIGHT), δεν θα υπήρχε λόγος να σας ταλαιπωρήσουμε με την καταγγελία μας. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι, αφού η καταγγελία μας δεν αφορά όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει καμία τύχη! Έστω και αν στην πόλη του Βόλου και σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες μελέτες, οι βλάβες στην υγεία των πολιτών είναι μεγάλες εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι του Βόλου έχουν πολλές φορές κινητοποιηθεί διαδηλώνοντας υπέρ της υγείας τους.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε:

Αποτελεί ή όχι παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας:

Η υπέρβαση των ορίων των αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 που σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ισχύουν για περίπου τις μισές μέρες του χρόνου (σημείωση: οι υπερβάσεις στα PM10 φαίνεται πως παραγράφονται!);

Η εκπομπή από τη βιομηχανία ΑΓΕΤ, κάθε χρόνο, (μετά και από τα φίλτρα), και σύμφωνα με τη μελέτη της ίδιας της εταιρείας, στην ατμόσφαιρα της πόλης 27.1 κιλών υδράργυρου, 59.5 κιλών χαλκού και άλλων τοξικών ρύπων;

Η μη μέτρηση στην πόλη του Βόλου, από τις αρμόδιες αρχές, NOx, SO2, O3;

Το ότι δεν μετρούνται, κυρίως επί του εδάφους, και μάλιστα πλησίον της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες όπως διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα (σημείωση: πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαπίστωσε πέριξ μιας άλλης βιομηχανίας της πόλης, της Χαλυβουργίας Βόλου, σοβαρές υπερβάσεις σε βαρέα μέταλλα. Επισυνάπτεται);

Το ότι δεν έχει μεταφερθεί ορθά στην Ελληνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή οδηγία για το ύψος των καπνοδόχων των τσιμεντοβιομηχανιών (επ’ αυτού δείτε και το συνημμένο);

Το ότι δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο μετρητών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά ένας και μοναδικός μετρητής που μετράει PM10 και PM2,5 αλλά όχι on line και σε real time.

Οι παραβιάσεις της αρχής της εγγύτητας και της ορθής πληροφόρησης του κοινού;

Αν όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για την Επιτροπή σας, μας συγχωρείτε που σας ενοχλήσαμε!