Βόλος 05/05/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με δύο αιτήσεις που υπέβαλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) η ΑΓΕΤ, πέτυχε ακόμα μία τροποποίηση των όρων λειτουργίας της (ΑΕΠΟ). Η τροποποίηση αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά(!) από τον Οκτώβριο του 2014,όταν αδειοδοτήθηκε για να «καίει ότι γουστάρει», σύμφωνα με το δήμαρχο του Βόλου κ. Μπέο!
Το ΥΠΕΝ δεν χάλασε το χατίρι στην «προστάτιδα» πολυεθνική εταιρεία!  Η ΑΕΠΟ είναι «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα» της ΑΓΕΤ λες και την υπαγόρευσε αυτή στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Το υπουργείο έλαβε υπόψη του μόνο τις απαιτήσεις της ΑΓΕΤ, ενώ πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις έγγραφες και διαρκείς ενστάσεις των πολιτών, τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, τις έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη μόνιμη  ρύπανση της  ατμόσφαιρας στο Βόλο και τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, τις παρεμβάσεις των επιστημονικών φορέων του  Βόλου και τις δυναμικές και πολυπληθείς κινητοποιήσεις που έκαναν επί χρόνια οι πολίτες. Έτσι φαντάζει γελοίος ο ισχυρισμός ότι η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ γίνεται «πειραματικά»! Το υπουργείο έκρινε ότι η νέα αδειοδότηση μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της τροποποίησης της προηγούμενης ΑΕΠΟ (24/2/2017 υπουργός Σ. Φάμελλος), η οποία ήταν πάλι τροποποίηση της προπροηγουμενης (4/9/15), η οποία ήταν επίσης τροποποίηση της προπροπροηγουμενης (30/6/14)!!!
Η τελευταία ΑΕΠΟ μάλιστα αναφέρει ότι αυτή η επιλογή γίνεται διότι «δεν επέρχεται ουσιώδης μεταβολή στους όρους λειτουργίας…»!!! Αυτό βέβαια αναφέρεται γιατί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, πρέπει να γίνεται διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό και τους φορείς του. Έκρινε δηλαδή το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι μετά από 5 τροποποιήσεις δεν επέρχεται ουσιώδης μεταβολή!!!
Με την νέα αυτή αυθαιρεσία η ΑΓΕΤ μπορεί πλέον:
1) να ξεφορτώνει στο λιμάνι της 5 πλοία κάθε μήνα, τα οποία θα μεταφέρουν για καύση σκουπίδια και άλλα άγνωστα απόβλητα από την Ευρώπη. Ως τώρα είχε δικαίωμα να φέρνει ένα πλοίο ανά 20 ημέρες.
2) να μεταφέρει με κοντέινερ έως 3.750 τόνους συσκευασμένων αποβλήτων κάθε εβδομάδα για καύση στις εγκαταστάσεις της.
3) να παραλαμβάνει, από ελληνικές κυρίως πηγές, με φορτηγά αυτοκίνητα 20 τόνων το καθένα, χύμα απόβλητα για καύση.
Αυτά κατά το υπουργείο της ΑΓΕΤ δεν αποτελούν ουσιώδη μεταβολή!
Μάλιστα όλα αυτά συνοδεύονται με το γνωστό «παραμύθι» της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα!
4) Από αυτή ακριβώς την απόφαση μαθαίνουμε ότι τώρα πια η καύση των σκουπιδιών θα γίνεται με bypass σύστημα  δέσμευσης του χλωρίου, το οποίο τοποθετήθηκε στην ροή των καυσαερίων. Εμείς όμως που γνωρίζουμε ότι το χλώριο δημιουργεί καρκινογόνες διοξίνες και φουράνια, ρωτάμε: η μέχρι σήμερα και επί 5 χρόνια συνεχής  καύση σκουπιδιών μέσα στην πόλη του Βόλου πόσους θανάτους πολιτών επέφερε εξ αιτίας αυτής της έλλειψης;
Και σημειώνουμε: με κανένα τρόπο, στα τσιμεντάδικα, δεν μπορεί να σταματήσει η παραγωγή και εκπομπή αυτών των θανατηφόρων χημικών ρύπων (έρευνα ΕΜΠ 2008 για τις βιομηχανίες τσιμέντου).
5) Μαθαίνουμε επίσης ότι η ΑΓΕΤ ζήτησε να ενταχθεί στο νόμο 4685/20. Αλλά ο νόμος αυτός- μεταξύ άλλων- αφορά το ενδιαφέρον των ιδιωτών να παράγουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια από καύση αποβλήτων. Έτσι το εφιαλτικό σενάριο που αρνήθηκε με ανακοίνωση της η ΑΓΕΤ, πριν λίγους μήνες, φαίνεται ότι επανέρχεται δριμύτερο.
6) Μαθαίνουμε επίσης ότι η ΑΓΕΤ υπέβαλλε νέα Μελέτη Διασποράς Ρύπων, την οποία ήδη ζητήσαμε από το Υπουργείο. Υπενθυμίζουμε οι σύμφωνα με την προηγούμενη Μελέτη, οι εκπομπές αερίων Ρύπων διαχέονται μέχρι τα 2.5 χλμ, ενώ μεγάλο μέρος τους παρέμενε στο φυσικό εμπόδιο του λόφου της  Γορίτσας! Και σημειώνουμε ότι επί τόσα χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει κάνει ούτε μία μέτρηση για καρκινογόνες ουσίες επί του εδάφους στη Γορίτσα, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και δηλώσεις.
7) Μαθαίνουμε επίσης και ανησυχούμε, ότι αναθεωρήθηκε ο κατάλογος με τις φυσικού κάλους προστατευόμενες περιοχές NATURA. Άραγε άλλαξαν και τον χαρακτήρα της περιοχής του Πηλίου, όπου δραστηριοποιείται η ΑΓΕΤ, προκειμένου ανεμπόδιστα να συνεχίζεται μια επικίνδυνη πρακτική;
8) Τέλος μαθαίνουμε ότι η νέα αδειοδότηση θα ισχύει ως το 2028 με δυνατότητα παράτασης ακόμη 6 ετών, δηλαδή ως τι 2035. Βοήθειά μας δηλαδή…
Μέχρι τότε πόσοι συμπολίτες μας άραγε θα θυσιαστούν στους κλιβάνους της πολυεθνικής;
Η ΠΠΜ απευθύνεται για μια ακόμη φορά στους πολίτες του Βόλου και τους φορείς τους:
Μόνο η δημιουργία ενός αρραγούς και ενωτικού μετώπου μπορεί να σταματήσει το κακό. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους επιστημονικούς φορείς που έχουν τη γνώση και τη δύναμη, πρέπει όμως να έχουν και τη θέληση, για να αντισταθούμε στην υποβάθμιση της ζωής μας και την υπονόμευση της υγείας μας. Για το λόγο αυτό πρέπει να συντονίσουμε τα βήματα μας.