Ξεχειμωνιάζουν στην Ελλάδα 70 είδη πουλιών

Ερχονται στη χώρα μας τον Οκτώβριο και επιστρέφουν στο σπίτι τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:  Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Σαν στο σπίτι τους ένιωσαν τα αποδημητικά πουλιά που έφθασαν και φέτος σε διάφορες περιοχές της χώρας μας για να διαχειμάσουν. Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες επικρατούν, κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια δεν έχουν λειώσει, ο καιρός για τα μεταναστευτικά πουλιά μοιάζει ανοιξιάτικος.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια ενημέρωσης στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αυτό συμβαίνει επειδή τα αποδημητικά που φθάνουν στην Ελλάδα για να διαχειμάσουν προέρχονται από βόρειες περιοχές όπου επικρατεί πολύ περισσότερο κρύο.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 440 είδη πουλιών. Από αυτά, τα 70 είδη τουλάχιστον είναι αποδημητικά και φθάνουν στη χώρα μας το φθινόπωρο, προερχόμενα από περιοχές της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σκανδιναβία αλλά και από βορειοανατολικές περιοχές όπως η Σιβηρία».

Ξεκινούν το ταξίδι τους συνήθως στον Οκτώβριο και επιστρέφουν στο… σπίτι τους κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Ενα από τα είδη αυτά είναι η νανόχηνα που κατά τον Οκτώβριο εγκαθίσταται στη λίμνη Κερκίνη ή το Δέλτα Εβρου».

Αλλα πάλι πουλιά, όπως η κοκκινόχηνα, που συνήθως επιλέγει περιοχές της Βουλγαρίας ή της Τουρκίας για να διαχειμάσει, προσαρμόζουν καμιά φορά το δρομολόγιο τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Πηγαίνουν δηλαδή πιο νότια όπου ο καιρός είναι ηπιότερος. Ετσι, κάποιες κοκκινόχηνες είναι σίγουρο ότι σταμάτησαν φέτος στο Δέλτα του Εβρου για να διαχειμάσουν.

«Τα πουλιά αυτά βρίσκουν τροφή κατά τους χειμερινούς μήνες στη χώρα μας, όσο κρύο και να κάνει», προσθέτει η κυρία Τρίγκου. Ανάμεσα στα πουλιά που επισκέπτονται την Ελλάδα για να ξεχειμωνιάσουν, είναι το νανοβουχτάρι. Ενα από τα μέρη που προτιμά είναι ο Σχινιάς.

Κορμοράνοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Φινλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ρωσία, έρχονται επίσης στην Ελλάδα. Ενα από τα δρομολόγια που ακολουθούν είναι Δούναβης – Ξάνθη.

Μας επισκέπτονται επίσης κύκνοι, που όσο όμορφοι είναι άλλο τόσο δύστροποι. Μεταναστεύουν δύσκολα και υπομένουν το κρύο στις περιοχές που διαμένουν μέχρι να εξαντληθούν. Τον Φεβρουάριο πάντως του 2006, ο ορνιθολόγος Γιώργος Χανδρινός, κατέγραψε στο Δέλτα Εβρου την παρουσία ρεκόρ 12.000 κύκνων, προερχόμενων από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Κλασικός επισκέπτης είναι και ο ερωδιός.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Αναστάσιο Λεγάκι, η μετανάστευση που αρχίζει το φθινόπωρο διαρκεί συνήθως 30 με 50 μέρες. Στο διάστημα αυτό τα πουλιά μπορούν να διασχίσουν αποστάσεις 1.000 ή ακόμα και 7.000 χιλιομέτρων μεταβάλλοντας κατά περίσταση την ταχύτητά τους. Οταν πλησιάζουν στο τέλος του ταξιδιού τους, η μέση ταχύτητα πτήσης αυξάνεται μέχρι και δύο φορές.

Από άλλη έρευνα που είχε γίνει ήδη από το 1966, διαπιστώθηκε ότι για να διασχίσουν τις απαιτητικές περιοχές της Μεσογείου και της Σαχάρας, τα πουλιά πετούν διαρκώς χωρίς να σταματούν επί 36 με 50 ώρες.

Κάθε μεγάλο ταξίδι απαιτεί προετοιμασία. Πριν ξεκινήσουν για τους τόπους όπου θα διαχειμάσουν και για διάστημα 20 μέχρι 40 μέρες, συσσωρεύουν στον οργανισμό τους λίπος το οποίο θα τους εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια για να καλύψουν αποστάσεις μέχρι και 3.000 χιλιόμετρα, όπως επισημαίνει η μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτιμάται ότι όσο πιο μακριά μεταναστεύει ένα πουλί τόσο περισσότερο λίπος συσσωρεύει στο σώμα του. Δηλαδή οι μακρινοί μετανάστες συσσωρεύουν λίπος ίσο με το 35%-49% του γενικού τους βάρους ενώ οι κοντινοί ίσο με το 17%-25% του βάρους τους.

Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά μεγάλα αν αναλογιστεί κανείς ότι το λίπος των πουλιών που δεν μεταναστεύουν είναι 4%-7% του βάρους τους.