Δέσμευση για μείωση ρυπογόνων εκπομπών αερίων από εξήντα πόλεις του πλανήτη

Εξήντα μεγάλες πόλεις του πλανήτη, από το Παρίσι στο Ντακάρ και από το Μόντρεαλ στη Σεούλ θα υπογράψουν την Κυριακή στο Μεξικό μια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε ο δημαρχία της πόλης του Μεξικού.

«Για πρώτη φορά θα υπογράψουμε μια συμφωνία που θέτει στόχους για τη μείωση στις πόλεις μας των εκπομπών (ρυπογόνων) αερίων στην ατμόσφαιρα, κάτι που αρνήθηκαν να κάνουν οι πιο πλούσιες πόλεις του κόσμου», υπογράμμισε ο δήμαρχος του Μεξικού Μαρτσέλο Εμπράρντ.

Αυτή η πρώτη παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την κλιματική αλλαγή «θα δημιουργήσει το Κλιματικό Μητρώο των Πόλεων για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, το πρώτο διεθνές μητρώο πρωτοβουλιών για την αειφόρο ανάπτυξη των πόλεων, ώστε οι ενέργειές τους να είναι διαφανείς και μετρήσιμες», διευκρίνισε ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράντ Ντελανοέ.

Ο Ντελανοέ προεδρεύει του παγκόσμιου Συνεδρίου των Πόλεων και των Ενωμένων Τοπικών Κυβερνήσεων (CGLU), του οποίου η 3η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου στο Μεξικό. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αυτού θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των δημάρχων.

Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα διεξαχθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου στο Κανκούν του νοτιοανατολικού Μεξικού για να προτείνει ένα «γρήγορο, αποτελεσματικό και εφικτό τρόπο για δράση και έξοδο από την αδράνεια στην οποία βρίσκονται οι ενέργειες για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

Πριν από τη σύνοδο στο Κανκούν, τουλάχιστον 1.000 δήμαρχοι και κυβερνήτες περιοχών από 90 χώρες θα συμμετάσχουν από την Πέμπτη έως το Σάββατο στο Μεξικό σε ένα συνέδριο για τις τοπικές πολιτικές.

Οι δεσμεύσεις που υιοθετήθηκαν από τις 60 πόλεις, στις οποίες ανήκουν το Πόρτο Αλέγκρε (Βραζιλία) και η Στουτγάρδη (Γερμανία) θα προβληθούν και θα αναλυθούν στο διαδίκτυο, διευκρίνισε ο Εμπράρντ.

ΑΑπό την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ