Εφημερίδα Συντακτών

02/04/2013

Κρυώσαμε για να εισπράξουν 55 εκατ. ευρώ

Share on linkedin Share on facebook Share on twitter Share on email More Sharing Services 0

Για 55 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση άφησε τον φετινό χειμώνα χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση. Τόση ήταν η αύξηση των κρατικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2013, το κοινωνικό αντίτιμο της οποίας ήταν αρκετά βαρύ: πόλεις γεμάτες αιθαλομίχλη, θάνατος τριών παιδιών από ξυλόσομπα στην Καβάλα και δύο φοιτητών στη Λάρισα από μαγκάλι.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, χθες στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Α. Ξηροτύρη, για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, το πρώτο δίμηνο του 2012 πουλήθηκαν 1,1 εκατ. τόνοι πετρελαίου θέρμανσης, ενώ το 2013 μόλις 374 χιλ., σημειώνοντας μείωση κατά 68%. «Παρ’ όλα αυτά, τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που ανήλθαν σε 68,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, φέτος έφτασαν τα 123,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή είχαμε αύξηση εσόδων 80% με μείωση κατανάλωσης σχεδόν 70%», σημείωσε ο κ. Σκορδάς, επικαλούμενος και στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Το γεγονός αυτό το απέδωσε στον πιο ήπιο φετινό χειμώνα, όμως, όπως υποστήριξε, «το βασικό αίτιο ήταν η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με το σύστημα εισροών-εκροών, το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό». Στην επισήμανση της κ. Ξηροτύρη για το λαθρεμπόριο με το ναυτιλιακό πετρέλαιο και τις εικονικές εισαγωγές, ο κ. Σκορδάς δεν απάντησε…

 

Χ. Ιωάννου