ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Δική μας υπαιτιότητα ο κακός μας ο καιρός

Πρόσφατες μελέτες στη Βρετανία δείχνουν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή του πλανήτη σχετίζεται άμεσα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Του QUIRIN SCHIERMEIER

Πρόσφατες έρευνες από το Ηνωμένο Βασίλειο καταλήγουν πως η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή σχετίζεται άμεσα με την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Πλημμύρες, όπως αυτή στο Μέγερ του Ιλινόις θα είναι όλο και συχνότερες τα επόμενα χρόνια.Πλημμύρες, όπως αυτή στο Μέγερ του Ιλινόις θα είναι όλο και συχνότερες τα επόμενα χρόνια. Η παγκόσμια αύξηση στον μέσο όρο της θερμοκρασίας μπορεί να μη γίνεται άμεσα αισθητή στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Δύο πρόσφατες μελέτες, όμως, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature», συμπεραίνουν πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη προκαλεί ήδη ακραία καιρικά φαινόμενα, που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων. Οι έρευνες συσχετίζουν άμεσα την αύξηση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την αυξανόμενη ένταση των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο άνθρωπος μεταβάλλει το κλίμα, όμως οι επιπτώσεις στον τοπικό καιρό είναι λιγότερο ξεκάθαρες. Με έναν συνδυασμό κλιματικών μοντέλων, καιρικών παρατηρήσεων και την εφαρμογή της θεωρίας των πιθανοτήτων, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν πως η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις στατιστικές πιθανότητες.

Εως τώρα τα κατά τόπους ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν δυσκολότερο να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή. «Τα κλιματικά μοντέλα έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Πριν από μία δεκαετία βασικά δεν μπορούσαμε να πούμε σχεδόν τίποτα για τη βροχόπτωση» λέει η Γκάμπριελ Χέγκερλ, κλιματική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Στην πρώτη από τις δύο πρόσφατες έρευνες, η Χέγκερλ και οι συνεργάτες της συνέκριναν δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς στο Βόρειο Ημισφαίριο με εξομοιώσεις βροχόπτωσης από οκτώ κλιματικά μοντέλα. «Μπορούμε τώρα να πούμε με αρκετή σιγουριά πως η αυξημένη βροχόπτωση στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις εκτιμήσεις περί εσωτερικής κλιματικής μεταβλητότητας» εξηγεί η Χέγκερλ.

Η δεύτερη μελέτη συνδέει την κλιματική αλλαγή με ένα συγκεκριμένο συμβάν: τις καταστροφικές πλημμύρες του 2000 στην Αγγλία και την Ουαλία. Αναλύοντας χιλιάδες κλιματικές εξομοιώσεις και προγνώσεις καιρού, με ή χωρίς την επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ο Μάιλς Αλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι συνεργάτες του βρήκαν πως η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει μέχρι και διπλασιάσει τον κίνδυνο ακραίων βροχοπτώσεων.

Η αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων σε κάποιες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου έχουν διαπιστωθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπογενής παρέμβαση αναγνωρίζεται ως κύρια αιτία. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν στις χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου πως πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. «Ενα ακραίο καιρικό φαινόμενο που συνέβαινε μία φορά τα εκατό χρόνια με σταθερό κλίμα τώρα μπορεί να συμβαίνει δύο φορές πιο συχνά» εξηγεί ο Αλεν.

Αντίστοιχες μελέτες για κίνδυνο πλημμυρών και ξηρασίας γίνονται αυτό τον καιρό στην Ευρώπη, για αποθέματα νερού στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και για ξηρασία στη νότια Αφρική. Τέτοιες μελέτες είναι απαραίτητες για να προσαρμοστούν οι χώρες στα νέα κλιματικά δεδομένα, ακολουθώντας ανάλογες πολιτικές. «Οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να ξοδέψουν πάνω από 70 δισ. ευρώ έως το 2020 για αυτό τον σκοπό, όμως αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τι είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και τι είναι απλώς κακοκαιρία» λέει ο Αλεν.

Η κατοχύρωση συσχετισμών μεταξύ κλιματικής αλλαγής και καιρού μπορεί να διαμορφώσει μελλοντικές κλιματικές συνθήκες. «Εάν οι πλούσιες χώρες αποζημιώσουν τελικά τους χαμένους της κλιματικής αλλαγής, όπως αναμένουν αρκετά φτωχότερα κράτη, τότε πρέπει να υπάρχει μια αντικειμενική επιστημονική βάση για να τις υποστηρίξει» καταλήγει.

© 2011 Nature News