ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΟΥΡΠΗΣ – KI.ΠΟ.Σ.

370 08  Σούρπη Μαγνησίας, email: kipos2008@gmail.com

 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

                     Γαζή 216, 382 22 Βόλος, email: ppmvolos1977@gmail.com

         Σούρπη-Βόλος 10/08/2022

Η Κίνηση Πολιτών Σούρπης (ΚΙΠΟΣ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) παρακολουθούν με ανησυχία  τα γεγονότα που αφορούν στο ιχθυοτροφείο που λειτουργεί στις Νηές Σούρπης. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, το συγκεκριμένο ιχθυοτροφείο έχει «καταληφθεί» και υπεύθυνη πλέον για τη λειτουργία του είναι εταιρεία παρασκευής ζωοτροφών, παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες και καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες κατά περίεργο τρόπο κωφεύουν.

Οι οργανώσεις μας δεν θέλουν να πάρουν θέση στη διαμάχη αυτών των εταιρειών. Είναι μάλιστα αντίθετες στη λειτουργία ιχθυοτροφείων στον Παγασητικό κόλπο, γεγονός που τις έχει υποχρεώσει στο παρελθόν να προβούν σε καταγγελίες για το γεγονός ότι η Πολιτεία ανανεώνει τις άδειές τους συνεχώς, παρόλο που υπάρχει πλέον το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες που υποχρεώνει τα ιχθυοτροφεία να  λειτουργούν σε καθορισμένες περιοχές (ΠΟΑΥ – Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιέργειας), οι οποίες πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την εγκατάσταση και την ανάπτυξή τους.

Το θέμα επομένως για την ΚΙΠΟΣ και την ΠΠΜ είναι το πώς επιτρέπεται η λειτουργία ιχθυοτροφείου χωρίς τις νόμιμες άδειες; Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες που εγκρίνουν και χορηγούν τις σχετικές άδειες και ελέγχουν τους όρους λειτουργίας τους; Τι έπραξαν οι υπηρεσίες αυτές μετά τις σχετικές καταγγελίες και γιατί αδρανούν;

Είναι ερωτήματα για τα οποία περιμένουμε άμεση απάντηση.