Βόλος 12/04/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 λόγοι για τους οποίους εξακολουθούμε να λέμε ΟΧΙ στην καύση καρκινογόνων ουσιών από την ΑΓΕΤ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση του Αν. ΥΠΕΝ κ. Σ. Φάμελου με τίτλο: «Στρατηγική προτεραιότητα η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων», αλλά και το Πρακτικό Επιτόπιου Ελέγχου της  Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων έχει να παρατηρήσει τα εξής:

1) Ο κ. Φάμελος παραδέχεται επιτέλους ότι «η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία είναι μια υποχρέωση που υπαγορεύεται από λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς» και όχι ότι είναι υποχρέωση που απορρέει από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχε πει προηγουμένως.

2) Ομολογεί μάλιστα ότι το κόστος των τσιμεντοβιομηχανιών προέρχεται από «τα υψηλά επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το οποίο χρεώνεται στο διεθνές εμπόριο ρύπων» (Συμφωνία Κιότο).

3) Επομένως δεν είναι υποχρέωση απορρέουσα από την Ε.Ε. στα λεγόμενα εναλλακτικά καύσιμα να περιλαμβάνεται το RDF και το SRF.

4) Παραδέχεται ότι «τα ιδιαίτερα ρυπογόνα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις τσιμεντοβιομηχανίες, όπως το pet-coke, πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν από εναλλακτικά». Επομένως πρέπει η ΑΓΕΤ να σταματήσει να καίει πετ κωκ (160.000 τόνους).

5) Παραδέχεται ότι «οι πιθανότητες για σχηματισμό  τοξικών ρύπων για το περιβάλλον, είναι ελαχιστοποιημένες». Άρα όχι μηδενικές και επομένως επικίνδυνες, αφού και ελάχιστες ποσότητες διοξινών είναι επικίνδυνες και καρκινογόνες (ακόμα και πικογραμ).

6) Ανεξάρτητος Μηχανισμός Ελέγχου είχε καθιερωθεί και με την προηγούμενη Απόφαση επί Υπουργίας κ. Ι. Μανιάτη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την ανεξέλεγκτη καύση από την ΑΓΕΤ πάνω από 7.000 τόνων RDF το 2015, στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της!

7) Εφόσον οι διοξίνες δεν μετρούνται «online» το να διπλασιαστούν οι μετρήσεις και από 4 να γίνουν 8 το χρόνο ή έστω και 100 δεν έχει καμία αξία αφού η εκ των υστέρων διαπίστωση θα έχει το χαρακτήρα «νεκροψίας».

8) Οι πολυδιαφημισθείσα βελτίωση των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ περιλαμβάνει μόνο την αναβάθμιση των ταινιόδρομων (σύμφωνα με την Απόφαση περιβαλλοντικών όρων και τη διαπίστωση της Δ/σης Ανάπτυξης) για να ενισχυθεί η τροφοδοσία τους με περισσότερο RDF και όχι η αλλαγή του μηχανολογικού εξοπλισμού για ακίνδυνη καύση του. Δηλαδή ανακατασκευή κλιβάνων και βελτίωση συστήματος ταχείας ψύξης.

9) Στο Πρακτικό της Δ/σης Ανάπτυξης υπάρχει η διαπίστωση υπέρβασης της καύσης πετ κωκ κατά 24.000 τόνους. Όταν η αδειοδότηση της ΑΓΕΤ είναι για καύση 160.00 τόνων πετ κωκ (ιδιαίτερα ρυπογόνου καυσίμου κατά τον κ. Υπουργό), οι επιπλέον 24.000 τόνοι μας μάραναν;

10) Οι κατά τον κ. Υπουργό «καταγραφή των ρύπων στις πιλοτικές δράσεις», αν αποδειχθεί ότι δημιούργησε την έκλυση καρκινογόνων ουσιών, ποιός θα αναλάβει το κόστος από τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών;

11) Ο κ. Φάμελος ομολογεί ότι «αδειοδοτήθηκε πρόσφατα μόνο η παραλαβή εναλλακτικών καυσίμων μέσω λιμανιού». Λες και είναι μια μικρή λεπτομέρεια αυτό, όταν για την ΑΓΕΤ είναι ασύμφορη η μεταφορά RDF με φορτηγά, όπως μέχρι σήμερα.

12) Δεν κινεί την περιέργεια όλων μας το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ούτε ίχνος RDF στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ; Μήπως εξαφανίστηκε για να μη διαπιστωθεί η ακαταλληλότητά του;

13) Τέλος στο Πρακτικό της Δ/σης Ανάπτυξης αναφέρεται: «Στον Πίνακα 4 παρουσιάζονται αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης εναλλακτικού καυσίμου και ο προσδιορισμός χλωριόντων και υδραργύρου, σε δείγμα που ελήφθη στις 2/09/2016, από τα εργαστήρια της Lafarge στο Εθνικό Κέντρο Ερευνάς Τσιμέντου (ΕΚΕΤ ΕΠΕ)». Δηλαδή «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»(!!!) ή «βάλαμε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα»(!!!). Και οι πολίτες επομένως μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι!

Μετά από τα παραπάνω η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, όχι μόνο δεν εφησυχάζει, από τα όσα διατυπώνονται από τις δηλώσεις των αρμοδίων, αλλά ενισχύονται οι ανησυχίες της για το τί μας περιμένει αν δεν αποσυρθούν όλες οι Αποφάσεις για την καύση RDF και λυματολάσπης από την ΑΓΕΤ ή οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία.