ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Οριο τα 10 στρέμμ.
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Από την Παμβώτιδα, τη γνωστότερη ως λίμνη των Ιωαννίνων, εγκαινιάζεται η πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος για αυστηρότερη αντιμετώπιση της δόμησης σε περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας.
Παμβώτιδα: Οι παραλίμνιες εκτάσεις θα χωριστούν σε 3 ζώνες προστασίας Θα επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας σε αγροτεμάχια με εμβαδόν τουλάχιστον 10 στρεμμάτων και όχι στα 4 όπως ισχύει σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εκτός από αυτές για τις οποίες έχουν θεσμοθετηθεί ειδικά διατάγματα (Αττική, Τήνος, Πάτμος κ.λπ.).
Επιπλέον, η επιφάνεια της οικοδομής περιορίζεται στα 120 τετραγωνικά, έναντι 200 που ισχύει σήμερα στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ και το ύψος της περιορίζεται στα 4,5 μέτρα μαζί με την κεραμοσκεπή, που σημαίνει ότι οι όροφοι μειώνονται σε έναν από δύο που εφαρμόζεται κατά κανόνα στην εκτός σχεδίου δόμηση. Δεν γίνεται αναφορά σε υπόγεια, αλλά από το ύψος του νέου κτηρίου προκύπτει εμμέσως ότι δεν προβλέπονται. Προβλέπονται επίσης γεωργικές αποθήκες με επιφάνεια έως 100 τετραγωνικά.
Οι παραπάνω διατάξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη λίμνη, το Νησί και τις παραλίμνιες εκτάσεις των Ιωαννίνων, αλλά και την εποχική λίμνη Βρέλη, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα παραμείνει σε διαβούλευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr ώς τις 6 Φεβρουαρίου. Η προστατευόμενη περιοχή, που εκτείνεται ώς το κεντρικό Ζαγόρι και το ανατολικό τμήμα του όρους Μιτσικέλι, στο μεγαλύτερο μέρος της χαρακτηρίζεται οικότοπος κοινοτικής σημασίας και αφορά εκτός σχεδίου περιοχές των δήμων Ιωαννίνων, Δωδώνης και Ζίτσας. Περιλαμβάνει επίσης κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτοί της Καστρίτσας, του Μεγάλου Γαρδικίου και του Ροδοτοπίου, δύο προστατευόμενα σπήλαια της παλαιολιθικής και νεολιθικής εποχής, καθώς και τα υφιστάμενα σπήλαια στο λόφο Γκορίτσα που σήμερα δεν διαθέτουν προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχουν επίσης 15 βυζαντινοί ναοί και μοναστήρια.
Η προστατευόμενη περιοχή χωρίζεται σε τρεις μεγάλες ενότητες. Στην Α’ ζώνη της απόλυτης προστασίας περιλαμβάνονται το Νησί, η λίμνη Ιωαννίνων και οι παραλίμνιες εκτάσεις σε λωρίδα 300 μέτρων, όπου επιτρέπονται μόνον έργα και παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν το περιβάλλον. Στη Β’ ζώνη εντάσσονται δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και ορισμένοι θύλακοι όπου προβλέπεται μόνον η κατασκευή γεωργικών αποθηκών με επιφάνεια έως 50 τετραγωνικά. Η Γ’ ζώνη χαρακτηρίζεται περιοχή οικοανάπτυξης και καθορίζονται διάφορες υποκατηγορίες. Προβλέπεται η ανέγερση ξενοδοχείων έως τριών αστέρων και καταλυμάτων έως 10 δωματίων, αλλά σε τοποθεσίες που βρίσκονται σε ζώνες οικιστικού ελέγχου και με την προϋπόθεση ότι θα εκπονείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υποκατηγορία της τελευταίας ζώνης είναι οι περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, στην οποία προβλέπονται οι νέοι όροι δόμησης.
Ορίζεται ότι οι νομίμως υφιστάμενες επιχειρήσεις, με δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές με τις χρήσεις του σχεδίου διατάγματος, θα πρέπει να απομακρυνθούν μέσα σε τρία χρόνια από τη θεσμοθέτηση του νομοθετήματος. Εχουν όμως το δικαίωμα να αλλάξουν αντικείμενο και να φιλοξενήσουν στις εγκαταστάσεις τους άλλες χρήσεις.
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011