Να βουλιάξουν ακτιβιστές σχεδίαζαν ΗΠΑ και Ιαπωνία

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Μέτρα κατά των ακτιβιστών της οργάνωσης Sea Shepherd, που μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους να αποτρέψουν τη φαλαινοθηρία στα νερά της Ανταρκτικής, συζητούσαν ΗΠΑ και Ιαπωνία, με σκοπό να περιορίσουν την ενοχλητική δράση και τη φήμη που απέκτησαν από τις καμπάνιες τους.

«Ναυμαχία» μεταξύ πλοίου της Sea Shepherd (αριστερά) και ιαπωνικού φαλαινοθηρικού Σύμφωνα με τηλεγραφήματα που αποκάλυψε χθες η WikiLeaks, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, Μόνικα Μεντίνα, συζητούσε με αξιωματούχους της Ιαπωνίας την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να ακυρώσει το καθεστώς των φοροαπαλλαγών που διέπει την οργάνωση Sea Shepard Conservation Society, επειδή «δεν το αξίζει, λόγω της επιθετικών και επιζήμιων ενεργειών της». Η οργάνωση, που επί χρόνια αντιπαρατίθεται στην Ανταρκτική με τον ιαπωνικό φαλαινοθηρικό στόλο, έχει προσελκύσει υψηλού κύρους δωρητές και εθελοντές. Η Ιαπωνία θεωρεί την παρενόχληση των πλοίων της από τους ακτιβιστές ως «ξένη παρέμβαση» και οποιεσδήποτε κυρώσεις εναντίον τους χαρακτηρίζονται από το Τόκιο ως «βασική προϋπόθεση» για να έρθει σε συμβιβασμό για τον αριθμό των φαλαινών που θα θανατώνονται ετησίως, προς όφελος της βιομηχανίας αλιείας της χώρας.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Sea Shepherd, Πολ Γουάτσον, σε δήλωσή του χθες, είπε ότι η Ιαπωνία έχει προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να επηρεάσει ξένες κυβερνήσεις για να εμποδίσουν τον στόλο των ακτιβιστών και την καμπάνια τους. Οι Ιάπωνες αποκαλούν τον Πολ Γουάτσον, πρώην ηγετικό στέλεχος της Greenpeace, «πειρατή των θαλασσών» και «τρομοκράτη», καθώς έχει προβεί σε αναρίθμητες θεαματικές και επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των φαλαινοθηρικών τους, κάτι που προβάλλεται και στη διάσημη σειρά ντοκιμαντέρ του δικτύου Animal Planet, με τίτλο «Οι πόλεμοι των φαλαινών».

«Ψάχνεται» η Bank of America

Χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι η τράπεζα Bank of America, φοβούμενη ότι η WikiLeaks θα δημοσιεύσει μέσα στον Ιανουάριο μυστικά που θα κάνουν ζημιά στη φήμη της, διέταξε εσωτερική έρευνα για να εξακριβώσει από πού προήλθαν οι διαρροές. Η αποκάλυψη από τον ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ότι διαθέτει έγγραφα που αποδεικνύουν τη διαφθορά στελεχών της τράπεζας, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στα ανώτατα κλιμάκιά της που κάλεσαν πρόσφατα νυχτερινή σύσκεψη για να αποφασίσουν το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση από την αρνητική δημοσιότητα που θα προκληθεί.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι οι επερχόμενες αποκαλύψεις της WikiLeaks για την Bank of America μπορεί να συγκριθούν με το σκάνδαλο της Enron, αφού θα φέρουν στο φως ένα «οικοσύστημα διαφθοράς» μέσα στην τράπεζα, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών της.

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011