Εφημερίδα των Συντακτών

Τρίτη 14/5/2013

«Πράσινα» έσοδα για «μαύρες τρύπες»

Το Ταμείο, που δημιουργήθηκε για να διαχειριστεί τα χρήματα από διάφορα περιβαλλοντικά πρόστιμα, μετατράπηκε σε Ταμείο για να κλείνει τις αστοχίες του προϋπολογισμού. Από τα φετινά ταμειακά διαθέσιμα που υπολογίζονται σε 415 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν μόνο 42,47 εκατ.

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Στη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού θα συνεχίσουν να διοχετεύονται τουλάχιστον έως το 2016 τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου, που προέρχονται από τα πρόστιμα των ημιυπαίθριων και των αυθαιρέτων. Το… αισιόδοξο μήνυμα για το πιο πλούσιο ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Ολι Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκου Χουντή.

 

Το Πράσινο Ταμείο δημιουργήθηκε με τον νόμο 3889/2010 και αποτελεί μετεξέλιξη του αμαρτωλού ΕΤΕΡΠΣ, που επί χρόνια διαχειριζόταν χωρίς διαφάνεια τα έσοδα από διάφορα περιβαλλοντικά πρόστιμα (πράσινος φόρος στα καύσιμα, τέλη από οικοδομικές άδειες κ.λπ.). «Προικοδοτήθηκε» με τα έσοδα από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, από τα οποία όφειλε να διαθέσει το 5% για παρεμβάσεις αναβάθμισης του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στο οποίο επέμενε ιδιαίτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποδεχτεί ως οριακά συνταγματικές τις επίμαχες ρυθμίσεις. Το Πράσινο Ταμείο -πάντα για τον φόβο του ΣτΕ- επιστρατεύθηκε και στην περίπτωση των αυθαιρέτων με τα δύο νομοθετήματα του 2011, που πριν από μερικές ημέρες κρίθηκαν αντισυνταγματικά.

 

Προηγήθηκαν τα Μνημόνια, που προέβλεπαν έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ από τακτοποιήσεις κάθε είδους πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Από τα τέλη του 2012 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το ποσοστό που διατίθεται για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης μειώθηκε κατά 50%, περιοριζόμενο στο 2,5%, για να καλυφθούν όλες οι «μαύρες τρύπες» που δημιούργησαν οι αστοχίες του οικονομικού επιτελείου και οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.

 

Ψίχουλα στα προγράμματα

 

Στα τέλη του 2011 τα ταμειακά διαθέσιμα του Πράσινου Ταμείου έφτασαν στα 1,34 δισ. ευρώ, αλλά σε περιβαλλοντικές δράσεις διατέθηκαν μόλις 59 εκατ. ευρώ. Ενα χρόνο αργότερα, στο ταμείο υπήρχαν σχεδόν 1,9 δισ., αλλά για έργα προβλέφθηκαν μόνον 73,2 εκατ. και τελικά απορροφήθηκαν 51,8 εκατ. ευρώ. Για το τρέχον έτος τα νέα έσοδα υπολογίζονται σε 415 εκατ. ευρώ, αλλά τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν τη διάθεση 42,47 εκατ. ευρώ. Κάτι παραπάνω από… ψίχουλα, αφού έχουν ήδη υποβληθεί από δήμους και φορείς 1.150 προτάσεις με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ!

 

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν παραδέχεται ότι «σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων».

 

Η Επιτροπή δηλώνει ότι δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για τους πόρους που διαχειρίζεται το Ταμείο, αναφέρει ωστόσο: «Η εισαγωγή αυστηρότερου κανόνα σχετικά με τις δαπάνες του Πράσινου Ταμείου ήταν ένα εκ των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2013-14». Αποκαλύπτει μάλιστα ότι «ο αυστηρότερος κανόνας σχετικά με τις δαπάνες, που βρίσκεται σε ισχύ έως το 2016, συνεπάγεται ότι το Πράσινο Ταμείο θα δαπανήσει μεγάλο μέρος των πόρων του για περιβαλλοντικά έργα, κυρίως μετά το 2016». Καρφώνει δε την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός των δαπανών για έργα προστασίας του περιβάλλοντος εμπίπτει στην αρμοδιότητά της!

 

«Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι υποτίθεται ότι προορίζονταν αποκλειστικά για περιβαλλοντικές δράσεις, απομειώνονται και τα κονδύλια διατέθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος», επισημαίνει ο Νίκος Χουντής και κατηγορεί την Επιτροπή για «ακραίο κυνισμό και κραυγαλέα περιφρόνηση της ελληνικής συνταγματικής τάξης και των Ελλήνων πολιτών».