ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Σκηνικό ξεπουλήματος

Του ΠΑΝΑΓΩΤΗ Δ. ΥΦΑΝΤΗ pdifandis@enet.gr

Σε «πόλεμο νεύρων» των «μνηστήρων» προς την κυβέρνηση φαίνεται πως θα εξελιχθούν οι τρεις διαγωνισμοί που προκήρυξαν το τελευταίο εικοσαήμερο η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και τα Ολυμπιακά Ακίνητα και αφορούν στη μακροχρόνια παραχώρηση σε ιδιώτες ισάριθμων τουριστικών φιλέτων.

Το κλειστό γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο Σόχος να μειωθεί στο ελάχιστο το τίμημα που θα δοθεί, υπό το πρόσχημα ότι «το επενδυτικό περιβάλλον δεν είναι ελκυστικό σε μια χώρα που παραπαίει οικονομικά».

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά τη μετατροπή του γηπέδου Τάε Κβον Ντο (ανήκει στα Ολυμπιακά Ακίνητα) του Π. Φαλήρου σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο της Αθήνας. Οι άλλοι δύο προκηρύχθηκαν από την ΕΤΑ και αφορούν την παραχώρηση της μαρίνας Βουλιαγμένης και το Κτήμα Σκάλας Σκοτίνας Πιερίας.

Επιχειρηματίες εκφράζουν, ήδη, τη διστακτικότητά τους. Πέραν της οικονομικής δυσπραγίας προβληματίζονται για το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν εκ των υστέρων ότι προσπαθούν να αρπάξουν δημόσια φιλέτα αντί πινακίου φακής. Η δυσκολία, υποστηρίζουν κάποιοι από αυτούς, προέρχεται από την αποτίμηση των ακινήτων. «Ποιος μπορεί να ορίσει στην παρούσα οικονομική συγκυρία την αξία ενός δημόσιου φιλέτου; Αν κάποιος προσφέρει υψηλό τίμημα κινδυνεύει να χάσει πολλά χρήματα, σε μια εποχή που οι αξίες των ακινήτων πέφτουν».

Σύμφωνα με ενδιαφερόμενους για τα τρία «φιλέτα», η υπόθεση περιπλέκεται στην περίπτωση που κατατεθούν προσφορές με χαμηλό τίμημα. «Αν η κυβέρνηση κάνει αποδεκτές τις προσφορές κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, ενώ αν δεν τις αποδεχθεί, οι διαγωνισμοί κινδυνεύουν να κηρυχθούν άγονοι…».

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς που δεν συγκαταλέγονται στους ενδιαφερόμενους επισημαίνουν ότι οι διαγωνισμοί δεν είναι ενταγμένοι σε μια στρατηγική. Γίνονται άρον άρον με σκοπό να μαζέψει το οικονομικό επιτελείο όσα χρήματα μπορεί από την παραχώρηση των ακινήτων. Την ίδια στιγμή βλέπουν «αγκάθια» τόσο στην περίπτωση του συνεδριακού κέντρου στο Φάληρο όσο και για το διαγωνισμό για τη μαρίνα Βουλιαγμένης, τα οποία απαιτούν κυβερνητικές παρεμβάσεις για να απομακρυνθούν. Παρεμβάσεις, όμως, που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να γίνουν πριν λήξουν το Φεβρουάριο οι προθεσμίες για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών.

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010