Συμβόλαια θανάτου για ιθαγενείς του Αμαζονίου

Ο Ραϊμούντο Φρανσίσκο Μπελμίρο Ντος Σάντος είναι ένας από τους χιλιάδες ιθαγενείς ακτιβιστές που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την προστασία και διάσωση των δασών του Αμαζονίου στη Βραζιλία.

Το 2004 είχε βραβευτεί από την κυβέρνηση για την προάσπιση των ανθρώπινων Δικαιωμάτων και τη δράση του για τη διατήρηση της γης των ιθαγενών του Αμαζονίου.

Πριν από λίγες μέρες ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές της πολιτείας Παρά, μιας πολύ φτωχής περιοχής στην ανατολική πλευρά του Αμαζονίου, προστασία για τη ζωή του ίδιου και της οικογένείας του. Οι απειλές κατά της ζωής του που δέχεται εδώ και καιρό έχουν εντατικοποιηθεί, καθώς μεγαλογαιοκτήμονες της περιοχής έχουν πληρώσει συμβόλαιο θανάτου 50 χιλιάδων δολαρίων σε κυνηγούς κεφαλών.

Ο Σάντος είναι ένας από τους εκατοντάδες που λαμβάνουν τέτοιες απειλές λόγω της δράσης τους στην πολιτεία του Παρά, την οποία «συμπτωματικά» επέλεξε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας για να κατασκευάσει το υδροηλεκτρικό φράγμα Μπέλο Μόντε.

Ενα τεράστιο φράγμα που κατασκευάζεται σε αποψιλωμένη περιοχή του Αμαζονίου, το οποίο, σύμφωνα με το ύψους 11 δισ. δολαρίων σχέδιο που έχει εκπονηθεί, θα εξασφαλίσει το 6% των αναγκών της χώρας σε ενέργεια.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ παρά τις αντιδράσεις επιμένει στην κατασκευή του φράγματος, υποστηρίζοντας ότι δεν θα βλάψει τον πληθυσμό των ιθαγενών.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Μεγαλογαιοκτήμονες εξαναγκάζουν με κάθε τρόπο τους ιθαγενείς να πωλούν τη γη τους και να φύγουν. Οσοι αρνούνται να δώσουν τη γη τους γίνονται στόχοι κυνηγών κεφαλών, οι οποίοι εκτελούν συμβόλαια θανάτου.

Η Επιτροπή της Καθολικής Εκκλησίας για τα Ιερατικά Εδάφη (CPT) που καταγράφει τα περιστατικά βίας στη Βραζιλία από το 1980 έχει στοιχεία για εκατοντάδες δολοφονίες στην πολιτεία του Παρά εξαιτίας της γης.