Ελευθεροτυπία, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ραδιενεργό υγρό από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό

Νέα διαρροή ραδιενεργού υγρού, μέρος του οποίου «ξέφυγε» στον Ειρηνικό Ωκεανό, υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Tepco, διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης και να θέσει μέχρι το τέλος του έτους τους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες σε «διακοπή εν ψυχρώ».

Σε αυτή την κατάσταση, η θερμοκρασία των αντιδραστήρων παραμένει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και δεν επιτρέπει την έναρξη αλυσιδωτής αντίδρασης.

Περίπου 45 τόνοι μολυσμένων υδάτων εντοπίστηκαν την Κυριακή γύρω από το κεντρικό σύστημα καθαρισμού, το οποίο απομακρύνει τα ραδιενεργά υλικά από το νερό που είχε χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα. Η διαρροή φέρεται να σταμάτησε μόλις οι τεχνικοί διέκοψαν τη λειτουργία του συστήματος, ενώ διεξάγονται έλεγχοι για το πρόβλημα που προέκυψε. Εργάτες δημιούργησαν αναχώματα με σάκους από άμμο για να εμποδίσουν τη διαφυγή των υδάτων, όμως τουλάχιστον 300 λίτρα διοχετεύθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω αγωγού.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Tepco αναφέρεται ότι το νερό περιείχε ραδιενεργές ουσίες (καίσιο 137 και ιώδιο 131) σε επίπεδα «παρόμοια ή ελαφρώς ανώτερα» με αυτά που εντοπίστηκαν στη θάλασσα κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Σημειώνεται επίσης ότι ύστερα από ελέγχους διάρκειας 2-3 εβδομάδων θα διαπιστωθεί εάν στο μολυσμένο νερό υπήρχε και ραδιενεργό στρόντιο, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των οστών. Μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο σταθμό της Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου, το οποίο προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η Tepco απέρριψε 10.000 τόνους ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό πυροδοτώντας παγκόσμια ανησυχία για την απειλή.

………………..

«Δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε το ραδιενεργό νερό, το ρίχνουμε στη θάλασσα»

Το ενδεχόμενο να διοχετεύσει ακόμη και τον Μάρτιο, στον ωκεανό, νερό που είναι πλέον ελαφρά ραδιενεργό μετά τον καθαρισμό του στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξετάζει η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από οργανώσεις αλιέων.

Σύμφωνα με την Tepco, έχει ήδη προκύψει σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης και κυρίως αποθήκευσης του νερού που προέρχεται από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα και έχει ήδη καθαριστεί εξαιτίας μεγάλης εισροής νερού από το έδαφος.

«Θα θέλαμε να αυξήσουμε τις δεξαμενές προκειμένου να φιλοξενήσουμε τις ποσότητες του νερού, αλλά θα είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι τέτοιο επ’ αόριστον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tepco, Γιουνίτσι Ματσουμότο. Τόνισε μάλιστα ότι το μέγιστο των δυνατοτήτων αποθήκευσης στη μονάδα (περίπου 155 χιλιάδες τόνοι) υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί γύρω στον Μάρτιο.

Εξάλλου η Tepco σχεδιάζει να εξετάσει τρόπους διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και να παρουσιάσει τις προτάσεις της στην αντίστοιχη κρατική υπηρεσία. Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός της, προτεραιότητα αποτελεί η εξεύρεση τρόπου να περιοριστεί η εισροή νερού από το έδαφος στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου.

Η ιαπωνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει 13 έως και 19 δισεκατομμύρια δολάρια στην Tepco, προχωρώντας σε μια ντε φάκτο κρατικοποίηση της διαχειρίστριας εταιρείας της μονάδας στη Φουκουσίμα, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το μέλλον της Tepco ως ανεξάρτητης εταιρείας έχει τεθεί εν αμφιβόλω, αφότου ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε έπληξαν την περιοχή τον περασμένο Μάρτιο, προκαλώντας τη σοβαρότερη πυρηνική κρίση της τελευταίας 25ετίας και δημιουργώντας ανοιχτές υποχρεώσεις για τεράστιες αποζημιώσεις και υψηλότατο κόστος καθαρισμού.

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή: Reuters)

……………………….