Εφημερίδα Συντακτών

28/04/2013

Τρίτη πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε. η Ελλάδα

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Τρίτη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατάντησαν την Ελλάδα οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και η πλήρης υποταγή τους στις επιταγές της τρόικας για σκληρή λιτότητα.

 

Σύμφωνα με συγκριτική έρευνα που πραγματοποίησε το γερμανικό Ινστιτούτο -του Κιέλου- για την Παγκόσμια Οικονομία, η χώρας μας, που παραδόξως είναι ακόμη μεταξύ των 33 πιο αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου ως μέλος του ΟΟΣΑ, είναι η τρίτη πιο φτωχή χώρα στην Ε.Ε. Προηγούνται μόνο δύο γείτονές μας, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από τη Λετονία, η οποία χάρη στις πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης που της επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ σε μια διετία έχασε περίπου το 20% του ΑΕΠ της και είναι πια η 4η πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε.

 

Στον αντίποδα το μικρότερο πρόβλημα φτώχειας αντιμετωπίζουν οι σκανδιναβικές χώρες και πιο συγκεκριμένα η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία και έβδομη η Γερμανία. Στην έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου επισημαίνεται ακόμη ότι το ισχυρότερο πρόβλημα φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι ανύπαντροι γονείς και οι μετανάστες.

 

Κοινωνική αναταραχή

 

Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία και την κοινωνική κατάσταση της Ε.Ε. που κάνει λόγο για «ανησυχητική φτώχεια» και «αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή» στη Βουλγαρία.

 

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τα εντατικά μέτρα λιτότητας, στη διάρκεια της ύφεσης, οδήγησαν σε βελτίωση του προϋπολογισμού, το τίμημα ωστόσο ήταν ακριβό: αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή και διαδηλώσεις με αφορμή τους αφύσικα υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η ένταση κλιμακώθηκε και η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε, στις 20 Φεβρουαρίου του 2013» αναφέρεται στην έκθεση.

 

«Το κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μία από τις βασικές δαπάνες για τους Βούλγαρους. Τοπικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι το 85% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος δαπανάται για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Σχεδόν οι μισοί από τους Βούλγαρους πολίτες (44%) βίωσαν σοβαρές υλικές στερήσεις το 2011. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. και πέντε φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο», αναφέρεται στην έκθεση. Σημειώνεται ότι στην πλέον δεινή θέση βρίσκονται οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών καθώς το 61% κινδυνεύει με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά είναι 52%.

 

Σε ό,τι αφορά τις απολαβές των εργαζομένων, ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των κρατών–μελών τον Σεπτέμβριο του 2012 – 768 λέβα ή 393 ευρώ, ενώ το 22% του εργατικού δυναμικού απασχολείται με τον κατώτατο μισθό των 310 λέβα (159 ευρώ).