Φρένο στην εκτροπή του Αχελώου

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης του έργου που λιμνάζει από το 1991. Τα τελευταία 22 χρόνια έχουν κατατεθεί δεκάδες προσφυγές από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί μετά τις 17 Σεπτεμβρίου

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Νέο μπλοκάρισμα βάζει και πάλι στα έργα εκτροπής του Αχελώου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απασχολεί πάνω από δύο δεκαετίες η εκτροπή του ποταμού που οριοθετεί την Ηπειρο από τη Θεσσαλία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου στην τελευταία συνεδρίασή της έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης του έργου που είχαν υποβληθεί από την WWF Ελλάς, την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και τους Δήμους Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου.

 

Αντίθετα, υπέρ της συνέχισης των έργων έχουν ταχθεί το Δημόσιο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των Νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας.

 

Ειδικότερα, το ΣτΕ εδώ και 22 χρόνια ασχολείται με την υπόθεση του ποταμού Αχελώου, καθώς η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991, ενώ μέχρι τώρα την Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη το ζήτημα της εκτροπής του ποταμού και ειδικά κατά τα έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011 που εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεκατέσσερα ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης) τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012. Ακολούθησε τον περασμένο Φεβρουάριο η συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και τώρα οι σύμβουλοι Επικρατείας συνήλθαν σε διάσκεψη, όπου και έκαναν δεκτό το αίτημα των σωματείων.

 

Σημαντικό οικοσύστημα

 

Η απόφασή τους αναμένεται να δημοσιευθεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή μετά τη 17η Σεπτεμβρίου 2013.

 

Το μήκος του ποταμού Αχελώου -για την εκτροπή του οποίου ερίζουν Δημόσιο, αγρότες, δήμοι, κοινότητες και οικολογικές οργανώσεις- ξεπερνά τα 220 χλμ. και το πλάτος του στο μέγιστο σημείο του φτάνει τα 90 μέτρα. Η λεκάνη απορροής του έχει συνολική έκταση 5.000 km2 κι αποτελεί ένα σημαντικό ποτάμιο οικοσύστημα με μοναδικά φυσικά τοπία, από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του, περιλαμβάνοντας σπάνια φυτικά και ζωικά είδη, ανάμεσά τους αρκούδες, λύκους, ζαρκάδια, αγριόγιδα, γύπες και αετούς.