ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Γιορτάζοντας το μεγαλείο της Φύσης

Εάν τη Δευτέρα περάσετε από την πλατεία Κλαυθμώνος και δείτε τον «Κήπο των Αισθήσεων» μην παραξενευτείτε.

Εως τις 8 Δεκεμβρίου θα είναι εκεί για να μας υπενθυμίζει: Πόση αξία δίνουν οι άνθρωποι στη φύση; Ποιο θα είναι το μέλλον της Μεσογείου; Τι σχέση έχουν ένας επιστήμονας, μια σχολική τάξη κι ένας συγγραφέας;

Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Conferences Sans Frontieres, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η γαλλική πρεσβεία -Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ελληνογαλλικό Λύκειο Eugene Delacroix και οι εκδόσεις Πατάκη, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Ετους Βιοποικιλότητας, διοργανώνουν μια εξαιρετικά σημαντική «Συνάντηση με τη Γη», προάγοντας την επιστήμη μέσα από μια ελληνογαλλική συνεργασία.

Ολα αυτά αφορούν το «Φεστιβάλ Γεωσυναντήσεις», που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Επιτροπής UNESCO, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου. Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, το φεστιβάλ εστιάζει στις σχέσεις του ανθρώπου και του πλανήτη μας, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες: διαλέξεις καταξιωμένων επιστημόνων, τον «Κήπο των Αισθήσεων», για να ανακαλύψουμε θησαυρούς της ελληνικής βιοποικιλότητας, συναντήσεις με ερευνητές και συγγραφείς, προβολές ταινιών, παιδικά βιωματικά εργαστήρια, μια έκθεση φωτογραφίας του Gilles Mermet με τίτλο «Το μεγαλείο της Φύσης, Φυτά και Εντομα».

Η επίσημη τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Jacques-Yves Cousteau. Την επομένη, από 9.00 – 10.30 και 11.00 – 12.30, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη πραγματοποιείται η εκδήλωση «Ενας συγγραφέας, ένας επιστήμονας και μια σχολική τάξη» με τη συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη και το βιβλίο της «Ανάσες και ψίθυροι του δάσους». Μαζί της η Ελένη Σβορώνου από τη WWF και επιστήμονες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στις 12.00, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Κέντρο ΓΑΙΑ ξεκινά η έκθεση φωτογραφίας «Grandeur Nature – Η Φύση στο μέγεθός της», παρουσία του φωτογράφου Gilles Mermet.

Γ.Α.Κ.

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010