Υπουργικό συμβούλιο κάτω από τη θάλασσα για το κλίμα

Από το ΕΘΝΟΣ

Υποθαλάσσιο… υπουργικό συμβούλιο, με σκοπό να αναδείξει τον μεγαλύτερο κίνδυνο της χώρας του, που είναι η κλιματική αλλαγή, συγκάλεσε ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Μοχάμεντ Νασίντ.

Υποθαλάσσιο… υπουργικό συμβούλιο, με σκοπό να αναδείξει τον μεγαλύτερο κίνδυνο της χώρας του, που είναι η κλιματική αλλαγή, συγκάλεσε ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Μοχάμεντ Νασίντ. Η κίνηση του Νασίντ έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί άμεσα πλέον τα περίπου 1.100 νησάκια των Μαλδίβων, τα οποία «υψώνονται» μόλις 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι τα πρώτα που θα καταπιεί ο Ινδικός Ωκεανός, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των επιστημόνων ότι η στάθμη των υδάτων θα ανέβει μέχρι και 2 μέτρα μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Το περίεργο αυτό υπουργικό συμβούλιο θα λάβει χώρα στις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.

Υπουργοί – «δύτες»

Οι υπουργοί θα βουτήξουν στα έξι μέτρα βάθος, θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι με ό,τι χρειάζεται ένας δύτης, ενώ θα αναπνέουν από φιάλες πεπιεσμένου αέρα. Οι πολιτικοί που θα συμμετάσχουν έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν μαθήματα καταδύσεων, όμως κατά τα φαινόμενα δεν είναι όλοι «φτιαγμένοι» για να βουτούν τόσο βαθιά στον Ωκεανό. Η πρώτη υποχρεωτική αποχώρηση από το υπουργικό συμβούλιο ήταν αυτή του υπουργού Παιδείας της χώρας, ο οποίος κρίθηκε ακατάλληλος για καταδύσεις (λόγω κακής φυσικής κατάστασης) από τους ειδικούς που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των «πολιτικών-Κουστό».

Οπως έγινε γνωστό, οι συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργών θα γίνουν με νοήματα (έχουν ξεκινήσει να μαθαίνουν και αυτό τον τρόπο επικοινωνίας), ενώ τα πρακτικά της συνεδρίασης θα κρατηθούν σε ειδικό αδιάβροχο χαρτί.