100 εκατ. κυβικά νερό στη θάλασσα
Το έργο γνωστό και επαναλαμβανόμενο: το καλοκαίρι οι καλλιέργειες να «καίγονται» ελλείψει υδάτινων πόρων, ενώ το χειμώνα τα νερά των βροχοπτώσεων να καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα.
Τα βασικά αρδευτικά έργα έχουν γίνει, όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει στον Θεσσαλικό Κάμπο.
Ενώ λοιπόν το πολυδιαφημιζόμενο έργο του αντλιοστασίου της Κάρλας έχει ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο του 2009, εντούτοις δεν έχει ακόμη παραδοθεί από τον κατασκευαστή στο Φορέα Διαχείρισης που είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) Κάρλας.
Πρόκειται για κομβικής σημασίας υποδομή η οποία συνδέει τον Πηνειό με την ανασυσταθείσα λίμνη Κάρλα (αλλά και με το αλληλένδετο φράγμα Γυρτώνης) που κόλλησε, ελλείψει πιστώσεων.
Ακόμη όμως και να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα και παραληφθεί το έργο του αντλιοστασίου, θα πρέπει ο Ενιαίος Φορέας να στελεχωθεί με προσωπικό, διαδικασία επίσης δύσκολη και γραφειοκρατική.
Το αντλιοστάσιο με τα συνοδευτικά έργα θα έχουν τη δυνατότητα διοχέτευσης νερού στον Πηνειό σε ποσότητες 14 κυβικών το δευτερόλεπτο. Θα δουλεύει το χειμώνα και θα στέλνει νερό στα κανάλια που θα το διοχετεύουν στην Κάρλα. Για να γεμίσει νωρίτερα η λίμνη αλλά και για να υπάρχει σταθερή παροχή, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των καναλιών. Αυτό έως τώρα ήταν στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας. Παραμένει ερώτημα ποιος θα αναλάβει τώρα το έργο αυτό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού Γ. Λαδόπουλο, ακόμη και αν ξεμπλοκάρει το αντλιοστάσιο της Κάρλας, παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση του φράγματος της Γυρτώνης, το οποίο έχει κατασκευαστεί κατά 95% και απομένουν άλλες δύο εργολαβίες. Σε ένα έργο δηλαδή, όπου έχουν δαπανηθεί 26 εκατ. ευρώ, απαιτούνται άλλα 4 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί.
Το αρδευτικό «κόστος» των δύο αυτών ανολοκλήρωτων έργων υπολογίζεται σε 100 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που χάθηκαν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Δ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ