ΕΥΡΩΠΡΟΣΤΙΜΑ 30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΝ ΟΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 750 ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥΣ

Φαρμακείο οι χωματερές

Πάνω από 40.000 ευρώ θα είναι η «καμπάνα» για κάθε χωματερή που εξακολουθεί να λειτουργεί στη χώρα μας παρά την πρώτη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πριν από μια πενταετία, ενώ σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης θα επιβάλλεται πρόστιμο 195,84 ευρώ για κάθε μέρα ώς το οριστικό κλείσιμό της!

Φωτιά στη χωματερή της Αργολίδας, φωτιά και στα κρατικά ταμεία από την παράνομη λειτουργία συνολικά 750 Υπολογίζεται ότι παραμένουν ανοιχτές περίπου 750 χωματερές, οπότε το πρόστιμο για τη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικό για περίοδο οικονομικής κρίσης.

Η προειδοποίηση ήρθε πριν από λίγες μέρες με επιστολή από την Κομισιόν και αφορά όλες τις εν ενεργεία χωματερές της χώρας, ενώ γίνεται ειδική αναφορά για τις εγκαταστάσεις στη Φυλή και τη Ζάκυνθο, για τις οποίες υπάρχουν ειδικές καταδικαστικές αποφάσεις. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να υποβάλει ώς τις 28 Δεκεμβρίου κατάλογο με τις λειτουργούσες χωματερές, καθώς και με αυτές που προχωρούν έργα αποκατάστασης.

Μετά την πρώτη καταδίκη του 2005 για τις 1.125 ενεργές χωματερές, η χώρα μας είχε δεσμευτεί να κλείσει όλες τις τριτοκοσμικές χωματερές ώς το τέλος του 2007 και στη συνέχεια έδωσε νέα υπόσχεση για τα μέσα του 2008, χωρίς ώς σήμερα να έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Τον περασμένο Ιούνιο τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος είχαν ζητήσει από τις περιφέρειες να καταγράψουν όλα τα προβλήματα, αλλά ελάχιστες ανταποκρίθηκαν. Ακόμα και στην Αττική εξακολουθούν να υπάρχουν 5-6 χωματερές, που λειτουργούν με την ευθύνη δημοτικών αρχών, ενώ υπάρχουν δεκάδες μικροί σκουπιδότοποι που επιβαρύνουν το περιβάλλον και δημιουργούν κινδύνους πυρκαγιάς.

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Χ.ΤΖ.