Τρόφιμα με φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά και υδράργυρο!

Ανησυχία προκαλούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα ανεύρεσης σε τρόφιμα υπολειμμάτων γεωργικών-κτηνιατρικών φαρμάκων, τα οποία κυκλοφορούν παράνομα στην αγορά, μολονότι έχουν απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με καταγγελίες του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλου, κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα παρτίδες κρεάτων και ψαριών ιχθυοτροφείου με τοξικά νιτροφουράνια. Χορηγήθηκαν αντιβιοτικά κινεζικής προέλευσης, της ολλανδικής εταιρείας «Ofichem», τα οποία έχουν απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά παρ’ όλα αυτά κυκλοφορούν.

Πράγματι, σε ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, όπως μας επιβεβαίωσε πηγή από το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανιχνεύτηκαν κατάλοιπα φουραζολιδόνης σε 2 από τα 28 δείγματα πουλερικών, φουραλταδόνης σε 1 από τα 90 δείγματα ιχθυοκαλλιεργειών που εξετάστηκαν και ανιχνεύτηκε χλωραμφενικόλη σε 1 από τα 33 δείγματα εισαγόμενων προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας. Οπου διαπιστώθηκαν υπολείμματα, οι παρτίδες αποσύρθηκαν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι επεκτάθηκαν.

Διατροφολόγοι εξήγησαν στην «Ε» πως οι Ελληνες καταναλωτές δεν πρέπει ν’ ανησυχούν, διότι δεν διατρέχουν κίνδυνο. Η κατανάλωση όμως τέτοιου είδους ουσιών αφορά την πρόληψη ασθενειών των ζώων. Τα καθιστά πιο ευάλωτα αν προσβληθούν από έναν ιό, του οποίου τα στελέχη είναι πιο ανθεκτικά, γιατί έχει υποστεί μετάλλαξη. Τα ίδια αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ακόμη εκτός Ε.Ε., αφού στην Κοινότητα επικρατεί ορθώς πιο αυστηρή νομοθεσία για την αλόγιστη χρήση φαρμάκων.

Παρά ταύτα το πρόβλημα με τις ανεξέλεγκτες διαδρομές παράνομων γεωργικών-κτηνιατρικών φαρμάκων παραμένει. Χθες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε εντολή απόσυρσης αγγουριών από τη Βουλγαρία, που έφεραν υπολείμματα του φυτοφαρμάκου procymidone, ενώ ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση απόσυρση κατεψυγμένου γαλέου, με υπολείμματα υδραργύρου.

Κατ’ εντολήν του υφυπουργού Γ. Δριβελέγκα αποφασίστηκε να μην επιτραπεί στο εξής η εισαγωγή αγγουριών από τη Βουλγαρία, αν δεν προηγηθεί έλεγχος υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Στο δείγμα γαλέου με την εμπορική επωνυμία «Καπετάν Νικόλας», 240 kg, που πάρθηκε από τα Ιωάννινα, βρέθηκε υδράργυρος άνω του επιτρεπόμενου ορίου που έχει θεσπιστεί από την κοινοτική νομοθεσία. Ο γαλέος διακινήθηκε από την επιχείρηση «Πάνος Νικολαΐδης Α.Ε.». και προήλθε από την εταιρεία «Κοντοβερός ΑΕΒΕ – Βιομηχανία Κατεψυγμένων και Νωπών Ειδών Διατροφής», με έδρα τον Ασπρόπυργο.