Νέα πρόσωπα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Συνέντευξη με το Νίκο Μόσχο

(Ο Νίκος Μόσχος είναι στέλεχος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας)

28 Νοεμβρίου 2010

 

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου θα έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Εκτός από τα 49 μέλη του και το βαρύ έργο που καλείται να διεκπεραιώσει σε ένα δυσμενές για την Αυτοδιοίκηση οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, θα έχει και νέα πρόσωπα που παίρνουν το… βάπτισμα του πυρός όσον αφορά στην ενασχόλησή τους με τα κοινά.

Επιλέξαμε τρία πρόσωπα που ασχολούνται για πρώτη φορά με την Αυτοδιοίκηση και που μέσα από τη σημερινή παρουσίαση επιχειρούμε να τα φέρουμε πιο κοντά στο ευρύ κοινό του νέου και διευρυμένου Δήμου Βόλου.

Το δικηγόρο Νίκο Μόσχο και το νευροχειρουργό Νίκο Χαυτούρα από τη νέα Ομάδα Πλειοψηφίας και τη Δημοκρατική Συμπολιτεία, τον απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας Γρ. Ιγγλέση από την Ομάδα της Μείζονος Μειοψηφίας της Ζ. Μακρή.

 

 

ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΣ:

Θα ήταν αλαζονικό να ζητήσω θέση ευθύνης

O νεαρός δημοτικός σύμβουλος με τον Π. Σκοτινιώτη μιλά για τις προτεραιότητες που πρέπει να προτάξει η νέα Δημοτική Αρχή Βόλου

Ο 35χρονος δικηγόρος Νίκος Μόσχος είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που από τις αρχές του χρόνου θα καθίσουν για πρώτη φορά στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Ο δημοτικός σύμβουλος της Ομάδας Πλειοψηφίας με τον Π. Σκοτινιώτη και τη Δημοκρατική Συμπολιτεία αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 1999 και από το 2001 ασκεί μάχιμη δικηγορία στο Βόλο. Συνέχισε ωστόσο τις σπουδές του, αφού στα χρόνια που ακολούθησαν πήρε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Ποινικό Δίκαιο στο Δ.Π.Θ και το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Τμήμα Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ αυτή την περίοδο φοιτά στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., με κατεύθυνση το Δημόσιο Δίκαιο.

Στο βιογραφικό του σημείωμα διαβάζουμε ακόμη ότι είναι μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών για το Ποινικό Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη, στέλεχος της Μ.Κ.Ο. Κοινωνική Οργάνωσης Στήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, στέλεχος της Οικολογικής Οργάνωσης Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Ακόμη ο Νίκος Μόσχος που μιλά Αγγλικά και Ιταλικά είναι μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Λογαριασμός Ενίσχυσης Δικηγόρων Βόλου» (Λ.Ε.Α.Δ.Β.), πρώην Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ν. Μαγνησίας. Ακόμη έχει αρθρογραφήσει σε τοπικές εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά νομικού περιεχομένου, έχει δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε θέματα Περιβαλλοντικού Δικαίου, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις με θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

– Πρώτη συμμετοχή στα κοινά. Δοκιμή για μία νέα εμπειρία ή αφετηρία μίας προσωπικής πολιτικής διαδρομής;

Για εμένα δεν ήταν και δεν είναι αυτοσκοπός η συμμετοχή στην πολιτική ζωή της περιοχής. Αν ήθελα να ακολουθήσω προσωπική πολιτική διαδρομή, πιστέψτε με, θα είχα κάνει και διαφορετικές επιλογές έως σήμερα. Η συμμετοχή μου στα κοινά από τη θέση του δημοτικού συμβούλου είναι σίγουρα μια νέα και ξεχωριστή εμπειρία. Πρόθεσή μου ήταν και είναι να συνδράμω με ιδέες, με απόψεις, με γνώσεις και δουλειά στηνποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην κατά το μέγιστο εύρυθμη λειτουργία του νέου Καλλικράτειου Δήμου. Στη συμμετοχή μου αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος ήταν ο Π. Σκοτινιώτης.

– Για την επιτυχία σας βοήθησαν φίλοι και συγγενείς που λειτούργησαν πέρα από στενές κομματικές ή πολιτικές περιχαρακώσεις;

Οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνεργάτες, οι συνάδελφοι και πολλοί πελάτες μου υπερθεμάτισαν αφενός στην απόφαση μου να συμμετάσχω στην εκλογική αυτή διαδικασία και αφετέρου υποστήριξαν ουσιαστικά και προσωπικά ο καθένας την εκλογή μου ως δημοτικού συμβούλου, ανεξαρτήτως κομματικών ή άλλων ιδεολογικών διαφορών, αφού άλλωστε οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κυρίως θέμα προσώπων.

 

– Αν σας ζητούσε ο Π. Σκοτινιώτης να επιλέξετε εσείς τη θέση ευθύνης που θα σας αναθέσει, ποια θα ήταν;

1. Κατ’ αρχάς δεν συμμετέχεις σε μια κοινή αυτοδιοικητική προσπάθεια προκειμένου να καταλάβεις θέση ευθύνης, τουλάχιστον έτσι όπως αντιλαμβάνομαι ότι το εννοείτε.

2. Η επιλογή των προσώπων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δημάρχου, ως εκ τούτου θα ήταν εξαιρετικά άκομψο και αλαζονικό να διατυπώσω την οποιαδήποτε πρόταση.

3. Σε κάθε περίπτωση η θέση του δημοτικού συμβούλου είναι από μόνη της σημαντικότατη θέση ευθύνης, από την οποία αν υπάρχει διάθεση, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να συμβάλεις στην εξυπηρέτηση των υποθέσεων της πόλης.

 

– Τρεις προτεραιότητες που πρέπει να προτάξει η νέα Δημοτική Αρχή;

Οι τρεις προτεραιότητες είναι οι αυτονόητες:

  1. Διοικητική και Οικονομική Οργάνωση
  2. Λειτουργική ενοποίηση πληροφορικών συστημάτων
  3. Καθαριότητα, Νερό, Περιβάλλον