Ομάδα Πρωτοβουλίας Μη Καπνιστών Μαγνησίας

Αρ. πρωτ. Α21/2010                                Βόλος Πέμπτη 16/12/2010

Προσωρινή διεύθυνση Γαζή 216, 382.22-Βόλος

Τηλ. επικοινωνίας 6975-717535, φαξ 24210-38387

Δελτίο Τύπου

 

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε Ανοιχτή Συγκέντρωση Μη Καπνιστών, με την υποστήριξη του NOSMOKE.GR, στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, με θέμα την Εφαρμογή του ν.3868/2010 για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Είχαν προσκληθεί και παρευρέθησαν: ο κ. Δ. Κατσικάς, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Μαγνησίας, ο κ. Χρ. Κανάκης, Διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας, εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Βόλου, οι κ.κ. Ευθ. Σγάρας και Κ. Μιμίκος, Διευθυντής και Προϊστάμενος αντίστοιχα της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου, ο κ. Νικ. Μόσχος, ορισθείς Αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος του εκλεγέντα Δημάρχου Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη, ο κ. Λ. Γαϊτάνης, εκπρόσωπος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, ο κ. Γ. Αντώνογλου, Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, ο κ. Πασσιάς, εκπρόσωπος του εκλεγέντος Δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Ν. Φορτούνα, ο κ. Μοσχοτζόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου, καθώς και αρκετοί πολίτες.

Απουσίασαν οι προσκληθέντες: Νομάρχης Μαγνησίας, Εκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Δήμαρχος Βόλου, Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, οι εκλεγέντες Δήμαρχοι Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, ο Νομίατρος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος  Νοσοκομείου Βόλου, ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και ο Πρόεδρος  Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου.

Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκε η εισήγηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μη Καπνιστών (επισυνάπτεται).

Στη συνέχεια οι παρόντες προσκεκλημένοι ανέπτυξαν τις προσπάθειες των υπηρεσιών και φορέων για την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, τις δυσκολίες που υπάρχουν και δήλωσαν ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν. Υπήρξαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους πολίτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ορισμένοι από αυτούς εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μη Καπνιστών.

Με το τέλος της Συγκέντρωσης προσήλθε εκπρόσωπος των Επιχειρηματιών των Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης, ο οποίος ζήτησε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας να υπάρξει μεταξύ τους διάλογος. Η σχετική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στις 20.00 στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

Στους παριστάμενους στη Συγκέντρωση προσφέρθηκε ζεστή σοκολάτα, προσφορά των καταστημάτων Starbucks.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε και εγκρίθηκε η Διακήρυξη Μη Καπνιστών Μαγνησίας, η οποία έχει ως εξής :

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

Από χρόνια τώρα είχε επιβληθεί ένα καθεστώς ασυδοσίας, στο θέμα του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.  Καθένας από αυτούς που υπέφεραν από αυτή την κατάσταση έχει δώσει το δικό του αγώνα και έχει προσθέσει το δικό του λιθαράκι για τη σύσταση και εφαρμογή ενός νόμου, που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους και εφαρμόζεται πλημμελώς.  Είναι γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου είναι δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα και απαιτεί συνεργασία και συντονισμό των ενδιαφερομένων.  Έτσι αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε ως ομάδα, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες της Μαγνησίας και γενικότερα, τις δημόσιες υπηρεσίες και όσους έχουν χώρους εστίασης και διασκέδασης.  Βασικοί σκοποί μας είναι :

ü      Η εφαρμογή, χωρίς παρεκκλίσεις, του νόμου για την προστασία της υγείας καπνιστών, μη καπνιστών και εργαζομένων στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

ü      Η επισήμανση και προβολή των καταστημάτων, που εφαρμόζουν το νόμο, ώστε να ενισχυθούν από τους πολίτες, που θέλουν χώρους καθαρούς και απαλλαγμένους από καπνούς τσιγάρων.

ü      Η συνεργασία με όσους καπνιστές αντιλαμβάνονται το πρόβλημα για τους ίδιους και για τους γύρω τους.

ü      Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να υπάρξει για τους νέους και για την προστασία των παιδιών από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Η δράση μας, εκτός από το τοπικό επίπεδο, φιλοδοξούμε να επεκταθεί και προς τα αρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία και με άλλες ομάδες μη καπνιστών, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Διεκδικούμε το αυτονόητο.

Να μπορούμε να αναπνέουμε καθαρό αέρα σε κάθε δημόσιο χώρο.

ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 15-12-2010